Matolcsy Ádám baráti köre és következő gazdasági miniszter is felbukkant a NER kedvenc éttermében

Alakulgat az új kormány névsora, aki csak teheti, most biztosítja be magát közpénzügyileg a következő négy évre. Csütörtök kora délután a NER-kedvenc éttermének számító Felixben is annyi fontos ember nyüzsgött, hogy Matolcsy Ádám barátnője egy gyémántkarkötőt nem tudott volna leejteni a kezéről. 

Matolcsy Ádám és barátnőjeFotó: Németh Dániel/444

Az persze nem túl meglepő, hogy Matolcsy Ádám éppen a Várkert Bazárnál működő Felixben ebédel, hiszen több szálon is kötődik a helyhez. A Felix eleve úgy jött létre, hogy a Matolcsy György által vezetett jegybank alapítványa megvette a Várkert Kaszinót épületét, hogy közpénzből prémium kategóriás éttermet alakítson ki belőle, ami aztán tavaly Matolcsy Ádám barátjához került

A hely annyira népszerű a NER fontos emberei között, hogy Gulyás Gergely a kijárási korlátozások alatt is beült oda enni a kormánypárti lapokat tömörítő KESMA vezetőjével, Szánthó Miklóssal és a Megafon Központot vezető Kovács Istvánnal. A múlt héten Orbán Viktor is itt uzsonnázott Rogán Antallal, aztán Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea is itt igyekezett csillapítani az autópálya-koncessziók bezsebelése közben megjött étvágyát.

Fotó: Németh Dániel/444

Az étterem most sem maradt miniszteriális vendég nélkül: nagyjából Matolcsyékkel egy időben megjelent a Félixben Nagy Márton is, aki jelenleg még Orbán Viktor gazdaságpolitikai szaktanácsadója, de a pletykák és a miniszterelnök csoportképe szerint a következő kormányba is bekerül. 

Nagy Márton távozik a FélixbőlFotó: Németh Dániel/444

Nagy Márton valószínűleg nem most mutatkozott be a feltörekvő vállalkozónak, hiszen egészen 2020-ig Matolcsy György helyettese volt a jegybankban. Akkoriban a több millió forintos fizetése mellett 43 millió forintos kedvezményes lakásvásárlási kölcsönt is felvehetett a jegybanktól. A róla készül portré szerint végül azért kellett váltania, mert elkezdte fúrni a jegybankelnököt. De a cikkből kiderült az is, hogy Patai Mihályt, a Bankszövetség akkori elnökét teljesen kiakasztotta a hangnemével, ami arra emlékeztette, ahogy „30 éve a Központi Bizottság utasításait tolmácsolták nekünk”. A most a jegybank alelnökeként működő Patai újra hallhatta ezt a hangnemet, hiszen Naggyal egy időben ő is megjelent a Felixben.

Patai Mihály bankszövetségi elnök a Felix előttFotó: Németh Dániel/444

De szegycsontig kigombolt fekete ingben megjelent Matolcsy Ádám levakarhatatlan kísérője, Száraz István is.

Száraz IstvánFotó: Németh Dániel/444

Száraz a 2010-es évek elején a bulinegyedből kinőtt fiatal vállalkozóként tűnt fel, majd 2013-ban ő indította el a VS.hu nevű híroldalt, ahol aztán az összes újságíró felmondott, amikor 2016-ben kiderült, hogy a lap a Matolcsy-féle jegybank alapítványain keresztül kapott több mint félmilliárd forintot. A botrány napján Száraz István egyszerűen bezárkózott a lakásába. Száraz a Vs.hu-t működtető céggel vette meg az éppen elpropagandásodó Origót is, amit aztán 2017-ben hivatalosan is átadott Matolcsy Ádám cégének.

Fotó: Németh Dániel/444

Száraz nem igazán tud olyat lépni üzletileg, hogy elszakadjon a Matolcsy családtól.Száraz médiaügynöksége, a Frank Digital már a megalakulása után sorozatban kapta a jegybanki megbízásokat. Az első évben a jegybanki alapítványoktól 70 millió forintnyi megbízást kapott, de maga a jegybank is közel 24 millió forintot fizetett a cégnek a jegybanki internetes-intranetes portálrendszer kialakításáért és bevezetéséért. 2019 októberében Száraz cége valódi verseny nélkül nyerte el az MNB kommunikációs feladataira kiírt 1,95 milliárdos pályázatát, majd a következő nyáron a járványra hivatkozva megtoldották a megállapodást további 1 milliárddal.

De az a magántőkealap is Száraz érdekeltségébe tartozik, amin keresztül Matolcsy Ádám beköltözhetett abba a svábhegyi villába, amit eredetileg szintén a jegybank alapítványa vett meg és újított fel, akárcsak a csütörtöki nagy találkozó helyszínét adó Félixet. De ahelyett, hogy kutatóközpontot rendeztek volna be az épületben, inkább áron alul eladták egy olyan ingatlankezelőnek, ami Szárazhoz köthető. Február közepén aztán Matolcsy Ádámnak el kellett ismernie, hogy lakott a villában, miután a barátnője home sweet home felirattal posztolt képeket a belső terekről az Instájára. 

Matolcsy Ádám baráti körének közpénzzel bőven megtámogatott felemelkedését Rényi Pál Dániel kollégánk mutatta be részletesen