Üresen konganak a luxusüzletek Moszkvában

Azt követően, hogy Vlagyimir Putyin háborút indított Ukrajna ellen, számos nemzetközi vállalat és világmárka jelentette be, hogy beszünteti, de minimum szünetelteti a tevékenységét és eladásait Oroszországban, online és offline is. Köztük volt a legtöbb, luxuscikkeket forgalmazó olasz és francia divatház is, mint a Chanel, a Fendi, az Hermès és még sokan mások. Emiatt bezártak Moszkvában a híres áruházak is, a GUM és a TSUM.

Zárva a GUM.Fotó: EVGENY ODINOKOV/Sputnik via AFP

A döntést gyakran a háború iránti felháborodással indokolják, azonban emögött legalább annyi praktikus és anyagi ok áll. Egyrészt logisztikailag sokkal nehezebb lenne most megoldaniuk az áruszállítást és működtetni az üzleteket. Másrészt rosszul mutatna a nemzetközi közönség előtt: a világ többi részén többet veszítenének a bojkottal, mintha bezárnák az orosz üzleteket egy időre. Az innen származó bevételek ugyanis a divatházak bevételének csupán 2 százalékát teszik ki. 

Kiürített Prada üzlet a GUM áruházban.Fotó: EVGENY ODINOKOV/Sputnik via AFP

A sort a Richemont csoport kezdte március 4-én, mely többek közt a Cartier, a Jaeger-LeCoultre, a Chloé, a Piaget és a Van Cleef & Arpels tulajdonosa. A Prada egy nappal később zárta le boltjait.

Zárva a Cartier a GUM áruházban.Fotó: EVGENY ODINOKOV/Sputnik via AFP

Majd a Kering csoport bezárta a Gucci és Yves Saint Laurent üzleteit. Felfüggesztette a tevékenységét az Hermès három moszkvai, a Chanel pedig 17 oroszországi üzletében. A legnagyobb luxus-konglomerátum, az (LVMH) ideiglenesen bezárta mind a 124, különböző márkákhoz tartozó üzletét, a Louis Vuittontól kezdve a Bulgarin át a Diorig. Az alkalmazottaik továbbra is kapnak fizetést.

Egy ideig nem vesznek táskát az oroszok.Fotó: EVGENY ODINOKOV/Sputnik via AFP

Oroszországban évente átlagosan 9 milliárd dollárt költöttek luxuscikkekre az emberek - jellemzően oligarchák és családtagjaik eengeedhetik meg ezeket maguknak. A brit, uniós és amerikai szankciók, illetve a rubel romlásának hírére azok a gazdag oroszok, akiknek volt még meenteni való pénze, megrohamozták a luxusboltokat, hogy valami értékállóba fektessék a vagyonuk egy részét - például ékszerekbe, táskákba, órákba.

A Dior is szünetelteti a kereskedelmet.Fotó: EVGENY ODINOKOV/Sputnik via AFP

(Forrás: Insider, BBC, Business of Fashion)