Gyerekek énekelnek a 2022-es pekingi téli olimpia záróünnepségén a pekingi Nemzeti Stadionban 2022. február 20-án.

Kialudt a láng a pekingi téli olimpián

2022 február 20., 15:16

Kialudt a február 4-én meggyújtott láng, ezzel vasárnap hivatalosan is befejeződött Pekingben a XXIV. téli olimpia, amely a magyarok számára több szempontból sporttörténelmi jelentőségű volt. Pekingben 91 ország közel 2900 versenyzője - köztük 12 magyar - indult.

A magyarok egy arany- és két bronzéremmel zártak a rövidpályás gyorskorcsolyázók révén. Liu Shaoang győzött 500 méteren, ezzel ő lett az első magyar egyéni téli olimpiai bajnok. Harmadik volt 1000 méteren és a vegyesváltóban. Utóbbiban futott még testvére, Liu Shaolin Sándor, valamint Krueger John-Henry, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia. 1500 méteren Liu Shaoang negyedik, Liu Shaolin hatodik volt, akárcsak a négy éve bajnok férfi váltó. Így a magyar küldöttség a téli játékok történetében először szerzett egy éremnél többet, és először tudott húsz olimpiai pontot gyűjteni.

A résztvevő országok zászlóvivőinek bevonulása a záróünnepségen.
photo_camera A résztvevő országok zászlóvivőinek bevonulása a záróünnepségen. Fotó: Fazry Ismail/MTI/MTVA

A záróünnepségen Kónya Ádám sífutó hozta be a magyar zászlót a Nemzeti Stadionba. A magyar olimpikonok közül már csak ő maradt Pekingben, illetve a műkorcsolyázó Magyar Márk, aki korábbi pozitív koronavírustesztje után csak hétfőn térhet haza.

Kónya Ádám sífutó viszi a nemzeti zászlót a pekingi téli olimpia záróünnepségén.
photo_camera Kónya Ádám sífutó viszi a nemzeti zászlót a pekingi téli olimpia záróünnepségén. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

„Az olimpiai közösségben mind egyenlőek vagyunk, ezt bizonyítottátok ti" - mondta Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a sportolóknak, és úgy véli, hogy az olimpia egyesítő ereje, erősebb, mint a megosztani akaróké. Beszéde végén hivatalosan lezárta az olimpiát.

Táncosok dodzsemben.
photo_camera Táncosok dodzsemben. Fotó: Hou Hvi Jung/MTI/MTVA

A helyi idő szerint vasárnap esti ünnepségre a 80 ezres Madárfészekbe a pandémia miatt mintegy 60 ezer nézőt engedtek be. Az "egy világ, egy család" mottójú program közel másfél óráig tartott a mínusz tíz fokos hidegben. Központi eleme Li Paj kínai költő közel 1300 éves versében megénekelt és a megnyitón elkezdett hópehely-történet folytatása volt.

Táncosok hópelyhekkel.
photo_camera Táncosok hópelyhekkel. Fotó: Fazry Ismail/MTI/MTVA

Bemutatkozott a négy év múlva esedékes játékok házigazdája, Milánó és Cortina d'Ampezzo is. Az olasz szervezők ünnepélyes keretek között átvették Pekingtől az olimpiai lobogót. Ígéreteik szerint a 2026-os játékok az emberiség és a természet harmóniájáról szólnak majd.

A 2022-es pekingi téli olimpia záróünnepsége
photo_camera Fotó: Hou Hvi Jung/MTI/MTVA

Most négy évre kialszik a láng.

Kialszik az olimpiai láng a pekingi téli olimpia záróünnepségén 2022. február 20-án.
photo_camera Kialszik az olimpiai láng a pekingi téli olimpia záróünnepségén 2022. február 20-án. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A záróünnepség összefoglalója az Eurosport videóján:

Nagy kép: Gyerekek énekelnek a 2022-es pekingi téli olimpia záróünnepségén a pekingi Nemzeti Stadionban 2022. február 20-án. (MTI/AP/Natacha Pisarenko)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.