Európa-szerte összecsapásokkal végződtek a május 1-jei tüntetések

Európa több nagyvárosában is összecsapásokba torkollottak a május 1-jei tüntetések. Isztambulban több mint 200 embert vett őrizetbe a rendőrség, Párizsban könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, Brüsszelben vízágyúkkal oszlatták fel a korlátozások ellen tüntetőket, Berlinben üvegekkel és kövekkel dobálták meg a  rendőröket. 

 Isztambul

Törökország legnagyobb városában a dolgozók és a szakszervezetek a járvány miatti korlátozások ellenére tartották meg a május elsejei felvonulásukat. A rendőrök 212 olyan embert vettek őrizetbe, akik megpróbáltak bejutni a Taksim térre. Az országban ezen a héten rendelt el teljes lezárást a romló járványadatok miatt.

Fotó: AFP

 Ennek értelmében május 17-ig az emberek csak alapos okkal mehetnek ki az utcára. Még az alkoholvásárlást is betiltották. Ankarában és más nagyvárosokban a rendőrök azt is megakadályozták, hogy az újságírók levideózzák az ottani eseményeket. 

Fotó: BULENT KILIC/AFP
Fotó: BULENT KILIC/AFP
Fotó: BULENT KILIC/AFP
Fotó: BULENT KILIC/AFP

Párizs

A francia fővárosban 46 embert vettek őrizetbe, mert néhányuk összecsapott a rendőrséggel: köveket dobáltak, kirakatokat törtek be és kukákat gyújtogattak. A rendőrség szerint a Fekete Blokk nevű radikális szervezet megpróbálta blokkolni a szakszervezetek menetét. 

Tüntetők PárizsbanFotó: BENJAMIN GUILLOT-MOUEIX/Hans Lucas via AFP

A francia belügyminisztérium szerint az ország nagyvárosaiban összesen 300 tüntetést tartottak, amiken 106 ezer ember vett részt. Leginkább az ellen tiltakoznak, hogy a a kormány változtatni akar a munkanélkülieknek járó juttatások rendszerén, valamint gazdasági igazságosságot követeltek. Párizsban 17 ezer ember vonul utcára.

Fotó: BENJAMIN GUILLOT-MOUEIX/Hans Lucas via AFP
Fotó: BENJAMIN GUILLOT-MOUEIX/Hans Lucas via AFP
Fotó: BENJAMIN GUILLOT-MOUEIX/Hans Lucas via AFP

Brüsszel

Összecsaptak a rendőrökkel szombaton Brüsszelben egy nem engedélyezett tüntetés résztvevői, akik a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett intézkedések ellen tiltakoztak. A köveket hajigáló és kukákat gyújtogató rendbontók csoportját vízágyúkkal oszlatták fel, legalább tizenöt embert előállítottak.

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Rendőrségi szerint szombat késő délután több mint kilencezren gyűltek össze egy nagy parkban a belga főváros déli negyedében. Az egyik közösségi oldalon békés megmozdulásnak meghirdetett, nem bejelentetett tüntetés résztvevői közé keveredett mintegy kétszáz rendbontó füstgránátokat gyújtott, kukákat lobbantott lángra, egy személyautót megrongált, majd kövekkel és üres üvegekkel a rendőrökre támadt. A kiérkező több mint 600 rendőr közül kettő sérült meg, a tüntetők közül szintén ketten szenvedtek sérüléseket.

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP
Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP
Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP
Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP
Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP
Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP
Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Berlin, Frankfurt

Németországban is országszerte tartottak megmozdulásokat szombaton. Berlinben a rasszizmus, a kapitalizmus és az albérletárak ellen tüntettek. A közel tízezres menet a Neukölln nevű városrészből Kreuzbergbe akart vonulni. 

Fotó: CUNEYT KARADAG/Anadolu Agency via AFP
Fotó: EMMANUELE CONTINI/NurPhoto via AFP

A rendőrség szerint néhány tüntető először csak petárdákat dobott a biztonságierőkre, aztán keményebb összecsapások is kialakultak. A rendőrök korábban a higiéniai szabályokra hivatkozva a menet egy részét leválasztották. A szervezők szerint indokolatlanul kezdték ütni a tüntetőket. A randalírozók kukákat és raklapokat gyújtottak meg. Egy másik tüntetések nagyjából 200 ember tiltakozott a járványügyi korlátozások ellen.  

Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP
Fotó: CHRISTOPH SOEDER/dpa Picture-Alliance via AFP
Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

Frankfurtban a rendőrség gumibotokkal oszlatta fel a baloldali tüntetőket, akik tűzijátékokkal és füstgránátokkal dobálták őket. A összecsapásokban rendőrök és tüntetők is megsérültek. 

Tüntetők és rendőrök FrankfurtbanFotó: BORIS ROESSLER/dpa Picture-Alliance via AFP
Egy rendőr megállít egy kerekesszékes tüntetőt FrankfurtbanFotó: BORIS ROESSLER/dpa Picture-Alliance via AFP