Áder János teljesen eltűnt az év végére

2020 december 29., 21:50
  • A köztársasági elnök már tavaly sem tolta túl a szerepléseit, de idén szinte teljesen eltűnt.
  • Míg más európai államfők korábban nem tapasztalt módon szólítottak fel az egységre a járvány elleni küzdelemben, Áder tavasszal még azt sem mondta ki, hogy koronavírus.
  • Kórházban egyszer járt, az orvosokkal, önkéntesekkel, és ápolókkal feleségét, Herczeg Anitát látni, aki hónapok óta áll jótékony akciók mellé.
  • Áder János 12 hónapja.

Január

„Akkor a kedves hallgatók is tegyék fel maguknak ezt a kérdést, hogy vajon éreznek-e bármilyen változást ahhoz képest, hogy már két hónapja ki van hirdetve a klímavészhelyzet. Én azt tudom mondani, hogy ez így önmagában egy deklaráció, aminek semmilyen következménye nincsen” – állapította meg a főváros új vezetése által kihirdetett vészhelyzetről a Kossuth Rádiónak adott interjújában. Az elhivatott környezetvédő államfő rúgott még egyet, hozzátette:

„Nem véletlenül nem érzi ön sem, nem érzem én sem, és nem érzik a hallgatók sem, hogy ezután történt bármi is, mert nem történt semmi. Tehát önmagában deklarálni, hogy klímavészhelyzet van, ez nem több, mint egy politikai, politikusi retorikai próbálkozás, fogás.”

Budapest, 2020. január 1...Áder János köztársasági elnök és Weisz Fanni jeltolmács, siket esélyegyenlõségi aktivista az államfõ újévi köszöntõjének televíziós felvételén a Sándor-palotában 2019. december 27-én...MTI/Illyés Tibor
photo_camera Áder és Weisz Fanni jeltolmács az államfő újévi köszöntőjének felvételén a Sándor-palotában 2019. december 27-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Február

Magyarországi látogatásra, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hívta Ferenc pápát a magyar államfő, amikor négyszemközti audiencián fogadta a katolikus egyház vezetője a Vatikánban. Áder János a találkozó után elmondta, azzal próbálta meggyőzni a pápát az utazásról, hogy 100 éve él diplomáciai kapcsolat a két ország közt, amit éppen 30 éve újítottak meg. Illetve legutóbb Szent II. János Pál járt Magyarországon, annak is 25 éve. Hogy az érvelés működik-e, még nem derülhetett ki, mivel a koronavírus-járvány miatt 2021-re kellett halasztani az eucharisztikus világkongresszust.

Hungarian President Janos Ader (L) gestures as he meets with Pope Francis during a private audience at the Vatican, on February 14, 2020. (Photo by Vincenzo PINTO / POOL / AFP)
photo_camera Fotó: VINCENZO PINTO/AFP
Hungarian President Janos Ader (C) is welcomed by Pope Francis prior to a private audience at the Vatican on February 14, 2020. (Photo by Vincenzo PINTO / POOL / AFP)
photo_camera Fotó: VINCENZO PINTO/AFP

Március

„Ez nem a politikai haszonlesés ideje, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény nem határidő nélküli, a kormány felhatalmazása nem korlátlan” – közölte a nagy vitát kiváltó felhatalmazási törvényről, megtámogatva gyorsan Orbán Viktor kormányát, majd egy nappal azután, hogy az Országgyűlés elfogadta, aláírta a törvényt. Ekkor már két hete volt karanténban az ország, de Áder semmilyen módon nem nyilvánult meg a járványról.

Hungarian President Janos Ader (C) reviews the honour guard in front of the parliament building  during a flag-hoisting ceremony to mark the anniversary of the Hungarian Revolution on March 15, 2020 in Budapest. - The 1848/1849 revolution in the Kingdom of Hungary grew into a war for independence from the Austrian Empire, ruled by the Habsburg dynasty. The commemorations have cancelled due to the novel coronavirus. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
photo_camera A március 15-i ünnepségen. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Április

„Amikor boldog új évet kívántunk egymásnak, egyikük sem gondolta, hogy tavaszra feje tetejére áll a világ, hogy rendhagyó húsvétra kell készülnünk” – kezdte Nagypénteken sugárzott beszédét Áder. Megszokott stílusán nem változtatott a helyzet súlyossága ellenére sem. „Korlátok közé szorított húsvét közeleg. De életet mentünk, ha húsvétkor is betartjuk a korlátozásokat, ha biztonságos távolságot tartunk egymástól, még azoktól is, akiktől ünnep idején ez különösen nehéz. Életet mentünk, ha türelmesek vagyunk” - mondta.

Beszédében egyszer sem mondta ki, konkrétan mi az a veszély.

Május

Tavasszal Áder nem látogatott meg egyetlen koronavírusos betegeket ápoló kórházat sem. Május elején az Országgyűlés 30 évvel ezelőtti megalakulására rendezett emlékülésen jelent meg és mondott beszédet. Mivel az ellenzéki képviselők távolmaradtak, csak fideszeseknek.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor FB

„Magyarország demokratikus, független jogállam. Szabad ország. Olyan ország, ahol ma már természetes, hogy szabadon mondjuk el a véleményünket, szabadon gyülekezünk, közlekedünk. Szabadon vállalkozhatunk. Szabadon választunk képviselőket, polgármestereket. Szabadon hozhatunk létre szakmai, érdekképviseleti, politikai szervezeteket. Szabadon veszünk részt különböző nemzetközi szervezetek munkájában. A szabadság azonban törékeny. Ahogy Ronald Reagan fogalmazott, minden nemzedéknek folyamatosan küzdenie kell érte, és védelmeznie kell” – mondta a kormánypárti padsoroknak.

Budapest, 2020. május 2...Áder János köztársasági elnök beszédet mond az Országgyûlés ünnepi ülésén 2020. május 2-án. Harminc évvel ezelõtt alakult meg a rendszerváltás utáni elsõ szabadon választott Országgyûlés. A négy évtizedes pártállami idõszak után 1990. március 25-én és április 8-án rendezték meg az elsõ szabad, többpárti parlamenti választásokat...MTI/Máthé Zoltán
photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Június

Az első hullám végével mondott köszönetet az egészségügyi dolgozóknak az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Semmelweis-napi ünnepségén:

„Megköszönjük, hogy táplálták bennünk a reményt (...), hogy
erősítették hitünket, hogy nemcsak a betegeket gyógyították, hanem
egy kicsit mindannyiunkat, mindenkit, aki az elmúlt hónapokban tele
volt félelemmel, aggodalommal, bizonytalansággal.”

Ugyanekkor nem mulasztotta el, hogy az általa „nyolc évvel ezelőtt teremtett hagyományhoz igazodva” ismét megjelentesse aktuális beszámolóját. A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint

Áder második megbízatásának első három évét összesen ötszáznyolcvannégy oldalon mutatja be az Elnöki beszámoló.

Az interneten elérhető kiadványt az alábbi fejezetcímek tagolják:

  • A teljesítmény megbecsülése,
  • a Normativitás,
  • a Tisztelet és lelki kiegyezés,
  • az Új gesztusok,
  • a Magyar érdekek képviselete
  • és a Környezeti fenntarthatóság.

Július

Áder júliusban köszöntő leveleket küldött, és törvényeket írt alá.

Augusztus

„Nehéz hónapok előtt állunk, de bármilyen megpróbáltatások várnak is ránk, gyarapítanunk, építenünk, szolgálnunk kell az örök Magyarországot” – mondta Áder a Kossuth téri, augusztus 20-i ünnepélyes tisztavatáson. Hozzátette: ez az ünnep más, mint a korábbi augusztus 20-ák, mert „tele vagyunk aggodalommal, bizonytalansággal”.

Budapest, 2020. augusztus 20...Áder János köztársasági elnök (elöl b2), Orbán Viktor miniszterelnök (elöl j) és Kövér László, az Országgyûlés elnöke (elöl b3) a Kossuth tér megújítását célzó Steindl Imre Program vezetõje, Wachsler Tamás (elöl b) társaságában az Összetartozás emlékhelyének átadásán a Kossuth téren az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén, 2020. augusztus 20-án. Az emlékhelyet az eredeti tervek szerint a trianoni békediktátum századik évfordulóján, június 4-én, a nemzeti összetartozás napján nyitották volna meg, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották az átadását...MTI/Mónus Márton
photo_camera Áder János, Orbán Viktor és Kövér László az Összetartozás emlékhelyének átadásán a Kossuth téren az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén, 2020. augusztus 20-án. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Szeptember

Mivel nem szólalt meg a Színház-és Filmművészeti Egyetem ügyében sem, tiltakozó diákok sorfala fogadta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem épülete előtt, mikor egy könyvbemutatóra érkezett.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Áder mondjuk ezután sem szólt az egyetemről, de még ebben a hónapban tárca nélküli miniszterré nevezte ki Novák Katalint.

Budapest, 2020. szeptember 21...Áder János köztársasági elnök (j), Orbán Viktor miniszterelnök és a családokért felelõs tárca nélküli miniszterré kinevezett Novák Katalin a Sándor-palota Tükörtermében 2020. szeptember 21-én...MTI/Bruzák Noémi
photo_camera Áder János, Orbán Viktor és a családokért felelős tárca nélküli miniszterré kinevezett Novák Katalin a Sándor-palotában 2020. szeptember 21-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Október

Berobbant a koronavírus-járvány második hulláma. Áder János 2021. január 1-jétől újabb kilenc évre Péterfalvi Attilát nevezte ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének.

És Kék bolygó címmel rendszeresen jelentkező podcastot indított. A köztársasági elnök azóta is kéthetente minden hétfőn publikálja az új epizódokat.

November

Három ország vezetőjének is részvét táviratot küldött, és egy törvényt visszaküldött, az MTI Archívuma szerint sem volt sűrű Áder novembere. Ebben a hónapban emelkedett száz fölé a napi halálesetek száma, a járvány miatt most mégsem mondott tévébeszédet, mint tavasszal.

December

Az év utolsó hónapja is hasonlóan telt. Nagyköveti kinevezések, és a hulladéktörvény visszadobása, emellett a szőlészet-borászat témájából podcastolt egyet a köztársasági elnök.

Budapest, 2020. december 2...Csi Ta-jü, Kína új budapesti nagykövete átadja megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek a Sándor-palotában 2020. december 2-án...MTI/Koszticsák Szilárd
photo_camera Csi Ta-jü, Kína új budapesti nagykövete átadja megbízólevelét Áder Jánosnak 2020. december 2-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.