Az egyetemfoglalás 70 napja

2020 november 10., 17:20
  • 70 nap után véget ért a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak egyetemfoglalása.
  • Az ősszel a diákok, oktatók, színészek, rendezők és szimpatizánsok folyamatosan tüntettek, ezzel párhuzamosan viszont az oktatás sem állt le.
  • A hallgatók és az oktatók az elmúlt több mint két hónapban közben az egyetem kinevezett uraival is hadakoztak.
  • A járványhelyzet eldurvulása viszont véget vetett a blokádnak. Legalábbis egyelőre – ígérik az SZFE-sek.

Az SZFE hallgatóságának egy része, kb. 250 ember az augusztus 31-i demonstráció után bevonult az egyetem épületébe, szimbolikusan elfoglalta azt, és deklarálta, hogy a várható új vezetőség tagjait az épületbe nem engedi be. Éjjel barikádot állítottak, és közölték, ők döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be.

Tüntetés az SZFE átalakítása ellen az egyetem Vas utcai épülete előtt augusztus 31-én.
photo_camera Tüntetés az SZFE átalakítása ellen az egyetem Vas utcai épülete előtt augusztus 31-én. Fotó: botost/444.hu

Az ügy előzménye az volt, hogy egy hosszú és erőszakos folyamat végén kiderült, elvonják a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit. Erre az SZFE szinte teljes vezetése lemondott. A hallgatók körében végzett felmérés szerint 100 százalékos az elutasítottsága annak, ahogy az alapítványi formára való átállás történt, és 96 százalék közös cselekvést akart. Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, az Index után az SZFE is megmutatta, hogy nem kell mindig megalkudni.

Az egyetemfoglalás másnapján a diákok kiálltak az épület elé, és közölték, illegitimnek tekintik az SZFE élére kinevezett Vidnyánszky Attila-féle kuratóriumot, és a távozásukat követelték. Vidnyánszky viszont nem engedett, arról beszélt, hogy itt őt támadják.

photo_camera A piros-fehér szalagok, amikkel az egyetem bejáratát lezárták, a tüntetés szimbólumává váltak. Fotó: Halász Júlia

Több másik egyetem (pl. MOME, MKE) és kulturális intézmény, illetve ezer zeneipari dolgozó is kiállt az SZFE-sek mellett, versfelolvasással is tüntettek az egyetem előtt, és több színház esti előadásainak végén SZFE-s hallgatók álltak ki a színpadra.

A Magyar Rektori Konferencia is megszólalt: egyeztetésre hívta az egyetemfoglalókat. (Erre aztán egyik fél sem ment el.) Szeptember 4-én is megtelt tüntetőkkel a Vas utca, közben a MOME-n tiltakozó diákok sorfala fogadta Áder János államfőt.

Bródy János örökös tüntetésfellépő zenél a Vas utcában szeptember 4-én.
photo_camera Bródy János örökös tüntetésfellépő zenél a Vas utcában szeptember 4-én. Fotó: botost/444.hu

Vidnyánszky ezután már arról beszélt, hogy egy nemzetközi hadsereg áll vele szemben, fideszes műsorvezetők pedig arról beszéltek, hogy a tüntetők füveznek.

Szeptember 6-án az SZFE épülete és a Parlament közé élőláncot vontak, így juttatták el az egyetemfoglalók chartáját a politikusoknak. Közben további oktatók is távoztak az SZFE-ről.

Szeptember 6-án Budapesten több ezer kéz juttatta el az SZFE függetlenségéről szóló chartáját a Kossuth térre.
photo_camera Szeptember 6-án Budapesten több ezer kéz juttatta el az SZFE függetlenségéről szóló chartáját a Kossuth térre. Fotó: Szemerey Bence/szemerey.com

Még világhírű színészek, rendezők és írók is kiálltak az SZFE-sek mellett, olyan sok támogató lett, hogy egy darabig külön, rendszeresen frissülő cikkben gyűjtöttük őket.

Wéber Kata és Mundruczó Kornél szeptember 5-én a Velencei Filmfesztiválon.
photo_camera Wéber Kata és Mundruczó Kornél szeptember 5-én a Velencei Filmfesztiválon. Fotó: Tiziana Fabi/AFP

Szeptember 9-én az – ellenzéki pártok megregulázására is használt – Állami Számvevőszék is nekiállt keményen kritizálni az SZFE-t, mondván: „sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik” a gazdálkodását. A távozó vezetők szerint ez is az ellenük folyó kampány része volt.

Gulyás Gergely közölte, hogy a kormány vállalja a felelősséget az átalakításért, az SZFE még sosem volt ilyen szabad, Vidnyánszky pedig azt ígérte, félreáll, ha csak az ő személye a probléma. (Nem csak az volt, nem is állt félre.) Közben kormánypárti mémoldal a fotójukat posztolva alázott debreceni egyetemistákat, mert szolidárisak voltak az SZFE-vel, a közrádióban pedig egy volt III/III-as fejtegette, hogy erőcsoportok polgárháborús helyzetet provokálnak, az SZFE-blokád is ennek része.

Szeptember 21-én a Nemzeti Színház elé vonultak az SZFE hallgatói, onnan üzentek Vidnyánszkyéknak. (Vidnyányszky egyébként 2015-ben még arról beszélt, hogy korszakos élmény volt, amikor az osztályát befogadták az SZFE-n, most pedig azzal indokolja az átalakítást, hogy az egyetem végletekig zárt közösség, ahová évtizedeken át hiába kopogtak, nem engedték be őket.)

A tanév kezdetével sztrájkolni kezdtek az SZFE dolgozói, amire Vidnyánszky bekérte a figyelmeztető sztrájkban résztvevők név szerinti listáját, és lecserélte az SZFE kancellárját Szarka Gábor volt gépesített lövész ezredesre, akit a hallgatók nem engedtek be az egyetemre. A kuratóriumi tag Lajos Tamás azt mondta, csak pár diák randalírozik az SZFE-n. Október 1-én felállt az egyetemre oktrojált új vezetés, az SZFE-sek virrasztást tartottak.

Az SZFE leköszönő vezetése őrt áll az egyetem Vas utcai épülete előtt 2020. szeptember 30-án.
photo_camera Az SZFE leköszönő vezetése őrt áll az egyetem Vas utcai épülete előtt 2020. szeptember 30-án. Fotó: Szász Zsófia/444

A kormány az új kuratórium kérésének megfelelően megduplázta az SZFE költségvetését. A fenntartóváltás miatt az oktatási jogok biztosa vizsgálatot indított, közben az új rektorhelyettese felvetette, hogy mindenki bukhatja ezt a félévét. Az SZFE-sek visszautasították az ultimátumot. Az ultimátum lejárta előtt az SZFE-sek már fel voltak készülve arra, hogy egyre többen próbálnak betörni az épületbe, de amikor másnap Szarka Gábor egykori katonatisztet nem engedték be, csak felolvasott egy közleményt.

Október 8-án 24 operatőr lépett ki a Magyar Operatőrök Társaságából Novák Emil rektorhelyettesi kinevezése miatt, a hónap végén pedig ő is kilépett. Október 12-én Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos nem fogadta az SZFE tanárait, mivel diákok is jelen lettek volna a tárgyaláson.

Az SZFE új vezetése bejelentette: vége az egyetemfoglalásnak, mindenkinek nyilatkoznia kell, együttműködik-e velük, az egyetemfoglalókkal együttműködő dolgozókra pedig munkajogi felelősségre vonás vár. Az SZFE oktatói erre közleményben tudatták vele, hogy illegitim vezető. Vidnyánszky azt mondta, ha folytatódik a blokád, akkor előbb az SZFE adminisztrációját, majd az oktatást is külső helyszínre szervezik.

Szarka Gábor október 13-án személyesen kapcsoltatta ki az internetet az egyetem kollégiumában estétől reggelig, hogy nyomást gyakoroljon a diákokra, és lecseréltette a zárakat a teremben, ahol a hallgatók addig a fórumaikat tartották, de a termet pár nappal később a hallgatók visszafoglalták.

A hallgatók, miután október 16-án este visszafoglalták az Ódry Színpadot.
photo_camera A hallgatók, miután október 16-án este visszafoglalták az Ódry Színpadot. Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK/Facebook

Az SZFE-sek az Alkotmánybírósághoz fordultak a szerintük alkotmánysértő törvény miatt, amivel az egyetemet üzemeltető alapítványt létrehozták. Szarka elrendelte az SZFE-s épületek kiürítését is, de az egyetemfoglalók ennek ellenálltak, sőt október 17-én a SZFE Rákóczi úti épületét is elfoglalták. Miután Szarka megnevezte, szerinte kik a tiltakozás felelősei, SZFE-s hallgatók egyenként felvállalták, hogy ők is felelősek. Október 19-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium előtt tüntettek a hallgatók az egyetemük autonómiájáért.

A következő két nap alatt több terembe nem engedték be a diákokat az üzemeltetők (akiknek aztán a helytállásért november 9-én 50 ezer forintos bónuszt osztott Szarka). Október 21-én az ORFK újságírói kérdésre elárulta, hogy azért sem léptek eddig, mert – bármilyen szitkokat is szórtak az „erőszakos” diákokra kormányoldalról – az egyetemfoglalás nem veszélyes a közrendre. Másnap Orbán Viktor egyik tanácsadója is kiállt az SZFE-sek mellett.

Október 23-án több ezer ember vonult Budapesten az SZFE melletti tüntetésen. Gulyás Gergely erről azt mondta, a kormány mellett tüntettek. Kiderült, hogy a Corvinus szenátusa is szavazott volna az SZFE melletti kiállásról, de Lánczi András rektor nem engedte.

Bár a Fővárosi Törvényszék első fokon jogszerűtlennek ítélte a sztrájkot, a sztrájkolók fellebbeztek, és folytatták a tiltakozást. Október 27-én egy órán át foglalkozott az SZFE ügyével az Európai Parlament Oktatási és Kulturális Bizottsága, ami előtt az akkor már koronavírusos Vidnyánszky azt mondta, a pár nappal korábbi tüntetés a baloldali pártok kampánynyitója volt, és aggasztó hírek jönnek ki az elfoglalt épületből, majd „az anarchia eredményeiről”, műanyag palackokról és üres üvegekről mutatott képeket a kamerába.

Az SZFE-n a blokád alatt is megtörtént a fertőtlenítés. Október legvégén Szarka már arról beszélt, csökken a tiltakozók lelkesedése, majd a kuratórium közölte, felfüggeszti az oktatást, mert nem érvényesülnek a higiéniai és balesetvédelmi szabályok az egyetemen, de mivel az SZFE-sek továbbra is illegitimnek tartják a kuratóriumot, folytatták a tanulást. Az egyetemfoglalás 63. napján az SZFE polgárai a vezetést megkerülve tárgyalásra hívták Palkovics László minisztert.

Az Ódry Színpad fertőtlenítése az SZFE-n
photo_camera Az Ódry Színpad fertőtlenítése az SZFE-n Fotó: Fuchs Máté/SZFE

November 5-én az SZFE-sek közölték, hogy az újabb kijárási korlátozás ellenére sem állítják le az egyetemfoglalást, mondván, átmeneti szálláshelynek tekintik az egyetem épületeit, amikor éjszakára is bent maradnak. Még aznap kiderült, hogy a hallgatók nem kapták meg októberben az ösztöndíjaikat és szociális támogatásokat.

Múlt pénteken az SZFE-t vezető kuratórium közölte, leállítja az oktatást, február 1-én kezdenék a félévet, addig nem lehet oktatás az egyetemen, és a hallgatók első féléves kreditjeit nem ismerik el. Az SZFE-s hallgatók azt felelték, nonszensz az egyetem bezárása, az oktatás hétfőn folyatódik, csakhogy a hétvégén elvették az SZFE tanárainak Neptun-hozzáférését, pedig a doktori iskolában vizsgákat kellett volna kiírniuk.

Az SZFE-t elfoglaló diákok kedden közölték: a járványügyi intézkedéseknek megfelelően elhagyják az egyetem épületeit. A blokád elmúlt két hónapja alatt minden tanórát megtartottak, ennek bizonyítékát eljuttatták az Oktatási Hivatalhoz. Innentől digitális oktatás lesz, de azt ígérték: „Mivel követeléseink továbbra sem teljesülnek (…), a blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük. Az egyetem mi vagyunk. A blokád pedig addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik.”

Az SZFE-s blokád addigi történetét október végén hosszabb videóban mutattuk be:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.