Több száz nő vonult fel Minszkben, pedig tudták, hogy rabszállító autók várnak rájuk

Több száz nő kezdte meg szombaton a fehérorosz fővárosban a megígért hétvégi kormányellenes tüntetéssorozatot, a rendőrség többeket őrizetbe vett közülük. 

A rendőrség nagy létszámmal várta a tüntetőket Minszk központjában, a közelben rabszállító autók várakoztak. A Viaszna emberi jogi szervezet közlése szerint legalább hatvan embert - zömmel nőket - őrizetbe vettek és elszállítottak, többeket közülük még azelőtt, hogy eljutottak volna a demonstráció helyszínére. De a szervezet azt állítja, hogy olyan járókelőket is elvittek bevásárlóközpontok elől az egyenruhás rendőrök, akik nem akartak tüntetni, sőt utcai zenészeket is aluljárókból. 

Fotó: -/AFP
Fotó: STRINGER/AFP
Fotó: -/AFP
Fotó: STRINGER/AFP
Fotó: STRINGER/AFP

Az augusztus 9-i választások óta minden hétvégén tüntet az ellenzék, és követeli a választás hivatalos győztesének, Aljakszandr Lukasenka elnöknek a lemondását. Lukasenkát közben, most szerdán, a jogszabályok által előírt időpontnál korábban, zárt ajtók mögött beiktattak hivatalába - írja az MTI.

A biztonsági erők egyre kíméletlenebbül csapnak le a tüntetőkre, immár több mint 7000 embert vettek őrizetbe. A vasárnapra tervezett tömegtüntetésen a tervek szerint az ellenzék jelképesen beiktatja elnöknek Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezetőt. Az eseményre százezer embert várnak, a nők mai felvonulása ennek a nyitánya.

Fotó: STRINGER/AFP
Fotó: -/AFP
Fotó: -/AFP
Fotó: STRINGER/AFP
Fotó: STRINGER/AFP