Moszkva készül a nagy katonai parádéra

Miközben a koronavírus-járvány nem látszik csillapodni Oroszországban, és még mindig a napi nyolcezret közelíti az új fertőzöttek száma, Moszkva nagyban készül a május 9-ről jövő szerdára, június 24-re halasztott győzelemnapi monstre katonai parádéra. A második világháborús győzelem 75. évfordulójára tervezett ünnepségsorozatot egyszerűsíteni kellett, külföldi vendégek sem lesznek, de az orosz vezetés úgy döntött, hogy a katonai parádé nem maradhat el.

Csütörtökön és szombaton is lezárták Moszkva belvárosának nagy részét, hatalmas dugókat okozva, hogy gyakorlatozhassanak a  díszszázadok, harcjárműoszlopok és repülős kötelékek. A Bloomberg arról számolt be, hogy jó előre karanténba helyezték azokat a második világháborús veteránokat, akik majd Putyin és más vezetők mellett foglalhatnak helyet a dísztribünön. (Az utóbbi hetekben két magas beosztású politikus, Mihail Misusztyin miniszterelnök és Dimitríj Peszkov, a Kreml szóvivője is elkapta a fertőzést.)

Szu-30SZM és MiG-29-es vadászgépek köteléke a belváros felett.Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP
Harcjárművek várakoznak.Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Katonazenekar menetel maszkban a Vörös tér mellett, háttérben a Kazányi Szűzanya Székesegyház kupolái.Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP