Még gyorsuló szakaszban a világjárvány, április első felében elérheti az egymilliót a fertőzöttek száma

Tbg
2020 március 21., 05:08

A koronavírus regisztrált fertőzöttjeinek száma az első eset regisztrálása után (2019. november 17.) három hónap alatt érte el a százezret, de százezerről kétszázezerre már alig 12 nap alatt ugrott fel a globális mérőszám. Egyelőre gyorsuló ütemben növekednek az esetszámok, az emúlt három hétben naponta átlagosan 5,5 százalékkal, az elmúlt két hét átlaga 6,9, az utóbbi egy hétben pedig már 8,6 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma naponta. Grafikonunkon azt néztük meg, ha naponta 5 illetve 10%-kal emelkedik a számsor, akkor az egymilliomodik fertőzött mikorra várható: április 17. illetve április 4. a két lehetséges dátum. (Epidemológiai számításokhoz itt van egy remek eszköz)

photo_camera Grafika: 444/Tbg

Az elmúlt hetekben több fontos tanulmány, cikk jelent meg arról, hogy a járvány kezeléséhez, a fertőzöttek számának alacsonyan tartásához mennyire nélkülözhetetlen, hogy minél több tesztet végezzenek az érintett területeken, pontosan meg tudják határozni a járvány terjedési gócait, irányát, sebességét. Egy olvasónk osztotta meg velünk saját gyűjtését arról, hogy egyes országok hány tesztet végeztek el az elmúlt időszakban. A tesztek számáról hivatalos adatot nem (vagy nem mindenhol) közölnek, sajtójelentésekből, egyéb forrásokból kell összeszedni. Lakosságarányosan messze Izlandon teszteltek a legtöbbet, ott már napi 1400-1500 koronavírustesztet végeznek. (Éppen ezért lakosságarányosan Izlandon van a legtöbb koronafertőzött.) Dél-Korea áll világviszonylatban az első helyen, ott több mint 300 ezer tesztet csináltak, nem is eredménytelenül, mert oda az elsők között érkezett mega vírust, de terjedését sikerült kordában tartani. Olaszország rákapcsolt, világviszonylatban már a 2. helyen áll 182 ezer teszttel, a 3. Németország. Az Egyesült Királyság jócskán lemaradt (64 ezer), ahogy Magyarország is – bár az utóbbi napokban 3000 fölé emelkedett az itthon elvégzett tesztek száma – lakosságarányosan szinte elenyésző ez a szám. Globális rangsor itt található.

photo_camera Fotó: 444/Le Mer/Tbg

Olaszországban szedi a legtöbb halálos áldozatot a járvány, csütörtök óta leelőzték Kínát ebben a tragikus statisztikában. Szakértők szerint a lakosság magas átlagéletkora, a dohányosok nagy száma és az erős légszennyezettség is közrejátszik abban, hogy a kínainál több mint kétszer magasabb (8,57 százalék vs. 4,01 százalék) a halálozási arány. Pénteken 627 halálos áldozatot jelentettek Olaszországból, és az áldozatok összesített száma meghaladta a négyezret (4032). Ábránkon fekete oszlopokkal az áldozatok összesített számát, piros vonallal a napi áldozatszám változását (növekedését) jelöltük.

photo_camera Grafika: 444/Tbg