Olaszországban némileg gyengül a járvány lendülete, de még nő a fertőzöttek száma, több lesz a halálos áldozat, mint Kínában

Grafika: 444/Tbg

A március 17-i adatok szerint némi enyhülés tapasztalható az olaszországi fertőzéses esetek számának emelkedésében, kedden 31 506 volt a fertőzöttek száma az előző napi 27 980-hoz képest, már a negyedik napja, hogy húsz százalékal lassabban emelkedik a számuk. Szerdán 35 713 fertőzöttet jelentettek.

Az elmúlt néhány napban a spanyol esetszámok emelkedtek a legmeredekebben, az elmúlt héten 30 és 50 százalék közötti emelkedést produkálva, ez március 17-re esett 20 százalék alá. Németországban szintén ez a helyzet, napok óta tartós a 20 százalék feletti esetszám-növekedés.

A járványügyben mostanában ázsiai bezzegországnak tekintett Japán és Szingapúr továbbra is 10 százalék alatt tartja a napi fertőzésszám emelkedését, és Dél-Korea -amely sokkal nagyobb számú beteget tart nyilván,  szintén kordában tartja a növekedést, kisimította a görbéjét, 5 százalék alatt van a napi új megbetegedések többlete az előző naphoz képest.

A grafikonon az adott ország populációját vettük alapul, a fertőzések számát egymillió lakosra vetítve mutatjuk: Olaszországban ez az érték az ábrázolt országok közül messze a legmagasabb, 521, a sokáig dobogós Dél-Koreát viszont megelőzte Irán és Spanyolország. Kínát vasárnap előzte le a világ a fertőzéses esetek számában. 

Európában a halálos áldozatok számának növekedése is robbanásszerű. Szerdán az olasz hatóságok azt jelentették, hogy 24 óra alatt 475 ember halt meg a járványban, ami szomorú világcsúcs, még Kínában sem volt ennyire halálos napja a járványnak. A halálozások számának alakulásából nehezebb következtetéseket levonni, itt szerepet játszat a lakosság életkori összetétele, egészségi állapota, a kezelés színvonala és még rengeteg más tényező, még a véletlen is. Azt látjuk, hogy Olaszországban a Kínában tapasztaltnál kétszer magasabb a halálozási arány, 8,3 százalékos. (Kínában az egész országra vonatkozóan 4 százalék a halálozási arány, Hupej tartományban 4,6 százalék.)

A halálos áldozatok öszesített számában Olaszország holnapra beérheti az 1,3 milliárd lakosú Kínát.

Grafika: 444/Tbg