Megugrott a halálos áldozatok száma a spanyoloknál, Olaszország már harmincezer fertőzött felett

Olaszország 3526 új koronavírus-esetet jelentett kedden, ez kicsit több, mint a hétfői új estek száma (3233), de kevesebb, mint az eddigi napi csúcs, a vasárnapi (március 15-i) 3590. Ez azt jelenti, hogy még mindig meredeken emelkedik a fertőzöttek száma, de a növekedési görbe már nem exponanciális, csak lineáris. (Nem gyorsulva, hanem csak egyenletes ütemben nő.)

A járvány viszont a robbanásszerű terjedés szakaszában van még Európa több országában, az olaszok mögött Spanyolország a második legsúlyosabban érintett terület: már tízezer fölötti, pontosan 11 826 beteget jelentettek,  pedig 17 nappal ezelőtt még mindössze annyi fertőzöttjük volt, mint nekünk most, tehát 50. A legijesztőbb spanyol adat, hogy egyetlen nap alatt majdnem megduplázódott a halálos áldozatok száma:  342-ről 533-ra ugrott.

A járvány kiinduló gócpontjában, a kínai Hupej tartományban viszont már csak két halálos áldozatot regisztráltak kedden, és egyetlen egy (!) új megbetegedést.

Az európai országok közül Spanyolországban, Olaszországban és Svájcban a legmagasabb a várható életkor (itt élnek legtovább az emberek), és mindhárom országot igen súlyosan érinti a járvány: a hatvanmilliós Olaszországban már több mint harmincezer fertőzött van, a 46 milliós Spanyolországban kicsit később robbant be a koronavírus, de már ott is 11 000 fölött a fertőzöttek száma, a jóval kisebb népességű (8,5 milliós) Svájcban pedig az utóbbi három nap alatt duplázódott az esetszám: keddi adatok szerint 2742 koronavírusos esetük van. És a halálos áldozatok száma is megugrott kedden: 19-ről 27-re (két nap alatt duplázódott).

Fotó: 444/Tbg