Az újévi tűzijátékról vitatkoznak, mikor történetének legnagyobb tűzvészével küzd Ausztrália

Tovább súlyosbodott Ausztrália történetének legnagyobb tűzvésze, miközben az ország minden államában 40 Celsius-fok fölötti hőséget mértek. A délkelet-ausztráliai Victoria államban a legkritikusabb a helyzet: tízezrek estek a bozóttüzek fogságába. A hatóság őket arra kérték, hogy maradjanak otthon és keressenek biztonságos fedezéket, már túl késő menekülniük. A tűzoltóság szerint a hőség és a nagy szél miatt bárhol futótüzek állhatják útjukat, és a sűrű füst miatt nagyon nehéz a vezetés is. 

Az Ausztrália keleti részében október közepe óta tomboló 

bozót- és erdőtüzek eddig 3,4 millió hektár területet perzseltek fel, a lángokban kilenc ember vesztette életét, köztük két önkéntes tűzoltó.

 Új-Dél-Walesben államában  több mint 700 lakóház, kétezer kormányzati és gazdasági építmény égett le. A füstoszlopok 14 kilométeres magasságig is felérnek, így hatással vannak az időjárásra is. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a héten több mint 40 Celsius-fokos hőmérsékletre, valamint erős szelekre lehet számítani, a tűzoltóság figyelmeztett

a lángokat csak a januári esőzések megérkezésével sikerülhet teljesen eloltani.

Mindeközben továbbra is vita van szilveszteri tűzijáték megtartásáról Sidneyben. A lefújásról szóló petíciót már több mint negyedmillióan írták alá. Ebben a városvezetéstől azt is követelik, hogy az erre szánt összeget inkább a károsultak megsegítésére fordítsák. A sydneyi önkormányzat szóvivője vasárnap erre reagálva közölte, hogy "megértik az emberek aggodalmait", de az ünnepi tűzijáték lemondásának "semmilyen gyakorlati előnye nincs". Ugyanígy gondolja Scott Morrison miniszterelnök is, szerinte

a jelenlegi helyzetben a tűzijáték azt üzeni a világnak, hogy az országban továbbra is úgy folytatódik minden, ahogy eddig.

Fotó: AP
Fotó: PETER PARKS/AFP
Fotó: ADAM TAYLOR/AFP
Fotó: HANDOUT/AFP
Fotó: AP
Fotó: PETER PARKS/AFP
Fotó: PETER PARKS/AFP
Fotó: PETER PARKS/AFP
Fotó: AP
Fotó: Rick Rycroft/AP
Fotó: AP
Fotó: PETER PARKS/AFP
Fotó: AP
Fotó: AP