15 éve öltek meg 230 ezer embert az óriáshullámok az Indiai-óceánon

A csennai strand közvetlenül az óriáshullámok érkezése után Dél-IndiábanFotó: STR/AFP

Ázsia-szerte megemlékeznek a 15 évvel ezelőtt történt természeti katasztrófa áldozataira. 2004. december 26-án az indonéziai Szumátra észak-nyugati partjainak közelében egy nagyon nagy erejű, a Richter-skála szerinti 9,1–9,3 erősségű víz alatti földrengés után cunami volt, ami Ázsia délkeleti és déli részén, de még Afrika keleti részén is okozott jelentős károkat.

Srí Lanka-i nők sétálnak a tönkrement boltok és otthonok között a pusztítás másnapjánFotó: RAVEENDRAN/AFP

Minden idők egyik legnagyobb természeti katasztrófája a becslések szerint 230 ezer áldozatot követelt, de a pusztulás elől való menekülés és a tömegsírokba temetettek miatt ez nem is határozható meg pontosan. Az árhullámnak és az utóhatásainak sokan estek áldozatul, így az ivóvízforrások megsemmisülése és elszennyeződése is sok halálos áldozatot szedett, és 1,7 millió embernek kellett elhagynia otthonát a szökőár miatt.

Emberek kutatják a romokat a thaiföldi Phuket szigetén egy nappal a cunami után.Fotó: SAEED KHAN/AFP

A legtöbben Indonéziában (130-167 ezer) és Sri Lankán (35 ezer) haltak meg, de Indiában is 10 ezer fölött volt a halálos áldozatok durván becsült száma. A katasztrófában sok Thaiföldön nyaraló európai turista is életét vesztette. (Egy ott nyaraló családról 2012-ben látványos film is készült Naomi Watts és Ewan McGregor főszereplésével.)

Teljesen lerombolt épületek egy nappal a katasztrófa után Srí LankánFotó: JIMIN LAI/AFP
Túlélők üzemanyagért és vízért állnak sorban az indonéziai Banda Aceh városában, ahol talán a legerősebben lehetett érezni a katasztrófa hatását.Fotó: BAY ISMOYO/AFP
A károkat mérik fel a thaiföldi Phuket szigetén egy nappal a katasztrófa utánFotó: SAEED KHAN/AFP
A Srí Lanka fővárosától 125 km-rel délre fekvő Galle egy nappal a cunami utánFotó: SENA VIDANAGAMA/AFP
Egészségügyi emberek próbálják azonosítani a holttesteket Phuket szigetén a katasztrófa másnapjánFotó: SAEED KHAN/AFP
Egy szálloda és a környéke 2 nappal a cunami után a thaiföldi Phiphi-szigetekenFotó: ROSLAN RAHMAN/AFP
Az otthonukból menekülni kényszerülő indiaiak az utcán alszanak a Csennaitól 350 km-re délre lévő Nagapattinamban, két nappal a tragédia utánFotó: PRAKASH SINGH/AFP

A katasztrófa 10. évfordulóján tartott megemlékezésekről készült fotók itt láthatók.