Új ország lehet a világ egyik legnagyobb rézbányájának szigetéből

2019 november 24., 08:58

Szombaton elkezdődött a két héten át tartó népszavazás a Pápua Új-Guineához tartozó, több mint 200 ezer lakosú Bougainville sziget függetlenné válásáról.

Két választási lehetőség van: vagy nagyobb fokú autonómia Pápua Új-Guineán belül vagy a teljes függetlenség. Elég valószínű, hogy a helyi lakosok nagy többsége a függetlenségre szavaz.

John Momis elnök (középen) szavaz.
photo_camera John Momis elnök (középen) szavaz. Fotó: NESS KERTON/AFP

„Olyan bougainville-i kormányt akar a népünk, ami valóban kezébe veheti az ügyeinket” - mondta John Momis, a sziget elnöke a pápua új-guineai parlamentben még augusztusban.

Bougainville a Salamon-szigetektől 640 kilométerre keletre fekszik, 1200 kilométerre nyugatra Pápua Új-Guinea tartományától.

photo_camera Fotó: NESS KERTON/AFP

A sziget, amely egy francia felfedezőről kapta nevét, 1885-ben Németország gyarmata lett. Az első világháborúban az ausztrál erők elfoglalták a pápua új-guineai német területekkel együtt. A szigeten ausztrál közigazgatás volt érvényben 60 évig, amikor 1975-ben átadták Pápua Új-Guineának.

photo_camera Fotó: ELIZABETH VUVU/AFP

Bougainville szigete rézben és aranyban gazdag, de a helyiek alig részesültek a külföldi bányászat hasznából, viszont sokat szenvedtek a megkárosított környezet és a bányáktól mérgezett folyók miatt.

1989-ben fegyveres felkelés is indult, ami ahhoz vezetett, hogy bezárták a Panguna bányát a szigeten - a világ egyik legnagyobb arany és rézbányáját. Ez azóta is zárva van, pedig az

itt kibányászható arany és réz együttes értéke mai áron 58 milliárd dollár körül van - ez a magyar GDP 40 százaléka.

photo_camera Fotó: NESS KERTON/AFP

Pápua Új-Guinea válaszul blokádot vont a sziget köré, és bevetette a hadsereget. A véres polgárháborúnak, amiben meghalt 15 ezer ember, 1998-ban megállapodással lett vége: népszavazás jöhet a terület függetlenségéről. Ez mostanra jött össze.

A függetlenségi népszavazás várhatóan két hétig tart, mivel a szigeten sok az elszigetelt közösség, néhányan pedig a környező kisebb szigeteken élnek. Eredmény legkorábban december közepén várható.

photo_camera Fotó: LLANE MUNAU/AFP

Bougainville lakosai kulturálisan különböznek a Pápua Új-Guinea szigetén élőktől, és a sziget már rendelkezik némi autonómiával, a helyi ügyekben illetékes saját kormánya is van.

photo_camera Fotó: NESS KERTON/AFP

Néhány településeken már fel is vonták az új, kék színű bougainville-i zászlót a pápua új-guineai helyett. Ezzel együtt is a pápua új-guineai parlament döntésén múlik, hogy engedélyezi-e a szigetnek az elszakadást és a teljes függetlenséget.

A bányát korábban üzemeltető Bougainville Copper Ltd. nem mondott le arról, hogy valamikor újranyissák azt - a sziget kormánya viszont új szabályokat akar, ami alapján másik céghez kerülhetnek a jogok. A zárva lévő bánya újranyitásához többmilliárd dolláros befektetésre van szükség. (MTI, Al Jazeera, G7)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.