Lángol Kalifornia, már 200 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát

Rendkívüli állapotot hirdetett a tűzvészek miatt Kalifornia egész területére Gavin Newsom kormányzó vasárnap. A tüzek miatt már 200 ezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét.

Fotó: JOSH EDELSON/AFP

Egyszerre 16 helyen pusztít tűzvész, az észak-kaliforniai San Francisco és a déli Los Angeles környékén a legrosszabb a helyzet. A rendkívüli állapotot bejelentő közleményében a kormányzó közölte: „minden rendelkezésre álló forrást” felhasználnak a katasztrófa megfékezésére.

Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

A lángokat a tűzoltóknak eddig nem sikerült megfékezniük, sőt, a szárazság és az erős széllökések miatt inkább továbbterjednek. Eddig mintegy 50 ezer hektárnyi terület égett porig. Különösen veszélyes a helyzet Sacramento, San Francisco, Los Angeles és San Diego környékén. 

Fotó: PHILIP PACHECO/AFP

A szakemberek újabb tűzfészkek keletkezésére számítanak. Lángokban állnak Kalifornia híres bortermelő vidékei is. A helyi áramszolgáltató, a Pacific Gas & Electric (PG&E) szombattól kezdve 38 megyében folyamatosan kapcsolja le fogyasztóinál a szolgáltatást biztonsági megfontolásból, nehogy elöregedett berendezései újabb tüzeket okozzanak. 

Fotó: JOSH EDELSON/AFP

Helyi idő szerint vasárnap kora délután mintegy 940 ezer fogyasztónál már nem volt áram. Gavin Newsom demokrata párti kormányzó, akinek 2018-as választási kampányát az ABC televízió szerint több mint 200 ezer dollárral támogatta a PG&E, vasárnap erőteljesen bírálta a Kaliforniában monopolhelyzetben lévő vállalatot. „Van egy üzenetem a PG&E-nek: vége a hosszú éveken keresztül tartó kapzsiságnak, vége a hosszú évekig tartó rossz menedzsmentnek, és vége annak is, hogy a részvényesek érdekeit az emberek érdekei elé helyezték” - fogalmazott a Twitteren a kormányzó, utalva arra, hogy a cég nem tartotta karban berendezéseit.

Fotó: Yichuan Cao/NurPhoto

Az ABC televízió egyébként megkérdezte a kormányzót, hogy miért is fogadta el a vállalat támogatását tavalyi választási kampányához, főleg, hogy a céget akkor már bíróságon ítélték el. „Különös kérdés ez, nem is tudom, mit mondhatok rá” - válaszolta Newsom. (MTI, CNN)