Félmillióan tiltakoztak Barcelonában a függetlenségpárti vezetők bebörtönzése miatt

  • Több mint félmillió ember vonult az utcákra Barcelonában, hogy tiltakozzon a katalán függetlenségi vezetőkre kiszabott börtönbüntetések ellen. Péntekre általános sztrájkot is hirdettek.
  • Az egyik szónok arra kérte a katalán politikusokat, hogy ha az elítéltek nem kapnak kegyelmet, és Katalónia nem rendezhet népszavazást az önrendelkezésről, akkor készüljenek a függetlenség kinyilvánítására.
  • A belváros egy másik pontján a diáktüntetés fordult át összetűzésekbe a rendőrséggel a katalán belügyi tanácsos hivatalánál, akinek lemondását követelték a fiatalok a rendőrök eddigi kemény fellépése miatt. Ahogy ezekben a napokban többször, most is kövekkel, üvegekkel dobálták a rohamrendőrök sorfalát az arcukat elkendőző, kapucnis támadók.
  • A tüntetéshullám azután kezdődött Katalóniában, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt. 9-től 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtotta őket a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakkal végződött függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt - írja az MTI.
Fotó: Alejandro García/MTI/MTVA
Fotó: Emilio Morenatti/MTI/MTVA
Fotó: LLUIS GENE/AFP
Fotó: Adrià Salido Zarco/NurPhoto
Fotó: JOSEP LAGO/AFP
Fotó: PAU BARRENA/AFP
Fotó: Charlie Pérez/NurPhoto
Fotó: PAU BARRENA/AFP
Fotó: PAU BARRENA/AFP
Fotó: PAU BARRENA/AFP