Félmillióan tiltakoztak Barcelonában a függetlenségpárti vezetők bebörtönzése miatt

2019 október 18., 18:57
  • Több mint félmillió ember vonult az utcákra Barcelonában, hogy tiltakozzon a katalán függetlenségi vezetőkre kiszabott börtönbüntetések ellen. Péntekre általános sztrájkot is hirdettek.
  • Az egyik szónok arra kérte a katalán politikusokat, hogy ha az elítéltek nem kapnak kegyelmet, és Katalónia nem rendezhet népszavazást az önrendelkezésről, akkor készüljenek a függetlenség kinyilvánítására.
  • A belváros egy másik pontján a diáktüntetés fordult át összetűzésekbe a rendőrséggel a katalán belügyi tanácsos hivatalánál, akinek lemondását követelték a fiatalok a rendőrök eddigi kemény fellépése miatt. Ahogy ezekben a napokban többször, most is kövekkel, üvegekkel dobálták a rohamrendőrök sorfalát az arcukat elkendőző, kapucnis támadók.
  • A tüntetéshullám azután kezdődött Katalóniában, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt. 9-től 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtotta őket a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakkal végződött függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt - írja az MTI.
photo_camera Fotó: Alejandro García/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Emilio Morenatti/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: LLUIS GENE/AFP
photo_camera Fotó: Adrià Salido Zarco/NurPhoto
photo_camera Fotó: JOSEP LAGO/AFP
photo_camera Fotó: PAU BARRENA/AFP
photo_camera Fotó: Charlie Pérez/NurPhoto
photo_camera Fotó: PAU BARRENA/AFP
photo_camera Fotó: PAU BARRENA/AFP
photo_camera Fotó: PAU BARRENA/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.