40 év után először mehettek Iránban nők focimeccsre álszakáll nélkül

2019 október 10., 17:07

Az iráni foci válogatott 14-0-ra győzött Kambodzsa ellen világbajnoki selejtezőn. Szokatlanul nagyarányú győzelem, de ez most teljesen mellékes. Az esemény azért érdekes, mert 40 év után először hivatalosan nők is ott lehettek a lelátón a teheráni Azadi stadionban a férfi válogatott meccsén.

photo_camera Fotó: ATTA KENARE/AFP

Iránban az 1979-es iszlám forradalom győzelme után tiltották meg a nőknek, hogy futballmeccsekre menjenek, a rendelkezés ellen pedig azóta is többször tiltakoztak. A síita klérus ultrakonzervatív tagjai ugyanis azzal érveltek, hogy a stadionok légköre "nem megfelelő a nők számára" - emlékeztet az MTI.

photo_camera Fotó: ATTA KENARE/AFP

Voltak esetek, amikor női szurkolók álszakállt viselve próbálták megkerülni a tilalmat. Szeptemberben pedig egy nő felgyújtotta magát, miután a rendelkezés megsértése miatt börtönre ítélték.

photo_camera Fotó: ATTA KENARE/AFP

Maszúd Szultanifár iráni sportminiszter szeptemberben jelentette be, hogy Iránban ezentúl a nőket is beengedik a férfiak labdarúgó-mérkőzéseire. Nem mindegyikre, először csak a világbajnoki selejtezőkre.

photo_camera Fotó: ATTA KENARE/AFP

Nagyjából 4000 jegyet engedélyeztek engedélyeztek a nők számára, ezek órákat alatt elfogytak, sokan órákkal a meccs kezdés előtt már kimentek a stadionban,

photo_camera Fotó: STRINGER/Anadolu Agency

Az iráni hatóságok a nők számára külön beléptetőkapukat, szektorokat és wc-ket alakítottak ki. Ezekben a szektorokban csak nőkből álló rendőrök felügyelték a rendet, és női orvosi személyzet teljesített szolgálatot.

photo_camera Fotó: ATTA KENARE/AFP

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hatalmas győzelemként értékelte a tilalom részleges feloldását. Gianni Infantino FIFA-elnök korábban azzal fenyegetett, hogy kizárhatják az iráni csapatot a 2022-es katari világbajnokságról, ha a tiltást nem vonják vissza.

photo_camera Női tábor Fotó: ATTA KENARE/AFP
photo_camera Férfi tábor Fotó: ATTA KENARE/AFP

Korlátozások továbbra is életben maradtak, így a sportminisztérium korábbi közlése ellenére a nőknek nem biztosítottak sajtóakkreditációt, hogy fotóriporterként dolgozhassanak.

photo_camera Fotó: ATTA KENARE/AFP
photo_camera Fotó: ATTA KENARE/AFP
photo_camera Fotó: ATTA KENARE/AFP
photo_camera Fotó: ATTA KENARE/AFP

Az eddigi tiltás, majd különösen a stadionban férfiruhában lebukott Sarah szeptemberi önégetése nagy vitákhoz vezetett Iránban, ebben még a válogatott csapatkapitánya, Maszud Sodzsaej is megszólalt. Ő azon a véleményen van, hogy a nőtilalom "idejét múlt és szégyenteli gondolatokon alapul, amiket a jövő generációi már fel se tudnak fogni".

photo_camera A válogatott a női tábor előtt Fotó: ATTA KENARE/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.