Az ellenőrzése alatt tartott interneten keresztül szítja a hongkongi tüntetők ellen az anyaországi kínaiakat Peking

Tbg
2019 augusztus 11., 18:23

Már tizedik hete tartanak a zavargások Hongkongban, a túlnyomórészt fiatalok alkotta tüntetői csoportokat egyre durvább eszközökkel próbálja leszerelni a rendőrség, de egyelőre kitartanak.

Péntek óta több ezer fiatal tart ülődemonstrációt a hongkongi reptéren, hogy felhívja a figyelmet arra, a valamikori brit protektorátusban olyan törvényt próbálnak tető alá hozni, amely alapjaiban rengetné meg a demokratikus körülmények között működő, de jó pár éve a kommunista Kínához csatolt városállam berendezkedését.

A vitatott törvénymódosítás szerint kiadhatóak lennének Kínának a Hongkongban eljárás vont személyek.

A vasárnapi összecsapásokban 12 demonstrát kellett kórházba szállítani, ketten súlyos állapotban vannak. A rendőrség 600 embert tartóztatott le.

A Reuters arról ír, az utóbbi napokban taktikát váltottak a tüntetők, akik az egyre magabiztosabban, egyre brutálisabban könnygázazó és gumilövedékekkel közelről tüzelő rendőri alakulatokkal vették fel a harcot. Flashmob-rendszerben próbálják nem összeveretni magukat: amint szétkergetnek egy kisebb csoportot, a város egy másik utcájában gyűlnek össze, és kezdik előlről a tiltakozást.

„Egész nap rohangálunk, mégsem fáradunk el” - nyilatkozta a Reutersnek Ah Sing, egy 30-as éveiben járó tüntető. „Ez a mi válaszunk Carrie Lamnek [A város vezetőjének] Ha nem hallgat az emberekre, akkor egész Hongkongra kiterjesztjük a tiltakozást”.

Természetesen a hivatalos pekingi álláspont máshogy hangzik. A tüntetéseket az állami média eddig igyekezett elhallgatni, vagy ha mégis szóba kerültek, általában bűnözők, agitátorok és külföldi ügynökök - brit és amerikai - akciójaként jellemezték.

Ez a taktika változni látszik, írja a Guardian a hongkongi egyetem professzorára, Fang Kechengre hivatkozva. Kína legnépszerűbb közösségi oldalán, a Weibón a People's Daily nevű néplap egy ideje a hongkongiak ellen agitál, közösségi mozgalmat indított, amelyben igyekszik az anyaországi felhasználók felé azt a látszatott kelteni, hogy a tüntetéseken a demonstrálók követnek el aggressziót, rendszeresen huligánoknak nevezik őket, rövid videófelvételeket tesznek közzé feltehetően a tüntetők közé keveredett ügynökök akcióiról, és részletesen beszámolnak a rendőrök sérüléseiről (A PD szerint 3 rendőr vakult meg a demonstrálók által a füst miatt használt lézeres világító eszközöktől.)

Fang szerint az utóbbi hetekben erőszakosabbá vált összecsapások remek alkalmat nyújtanak a propagandának arra, hogy rájátsszon a nacionalista kínai érzelmekre.

A Guardian által megkérdezett kínaiak is arról számoltak be, fogalmuk sincs, miért tüntetnek Hongkongban, jóllehet azzal többen tisztában voltak, hogy feltehetően csak egyoldalú beszámolók jutnak el hozzájuk a központi médián keresztül.

A káoszveszély

A Guardian szerint a módszer működik, és az anyaországi kínaiak valóban nehezen érzik át a hongkongiak helyzetét, hiszen számukra az is különös, hogy nincsen nacionalista felhangja a demonstrációknak, ami az egy ország elvében nevelkedett kínaiaknak természetes. Az sem segített, hogy a tüntetők két alkalommal is kínai zászlót dobtak a tengerbe, az erről készült felvételeket az állami média előszeretettel ismételgette újra és újra.

Jeffrey Wasserstrom történész szerint szándékosan játszanak rá arra, hogy a tüntetők "káoszt" (kínaiul pidgin átírásban: "luan") idéznek elő. Ez pedig visszatérő fordulata a központi hatalomnak, hiszen a 60-as, 70-es évek kulturális forradalma és a Tienanmen téri tiltakozások idején is pont így fogalmazott a párt.

Eközben továbbra is szervezik a Peking-barát demonstrációkat, a fehér ruhás demonstrálók pedig továbbra is a rendőrök helyett csapnak össze a hongkongi jogrendszert féltő diákokkal.

A propaganda mellett egyéb furcsasásokról is beszámolnak a tüntetők illetve a nyugati média: civil ruhás rendőrök kezdtek el a tüntetők közé keveredni, akik lesből támadnak rá a demonstrálókra. Ezen a felvételen például egy ilyen jelenet látható, a férfi arról beszél, hogy kiverték a fogait. A videó készítője pedig kérdezgeti a férfit verő civil ruhásokat, nem válaszolnak neki.

link Forrás

Az alábbiakban a vasárnapi tüntetésekről közlünk képeket az AFP jóvoltából.

photo_camera Fotó: VIVEK PRAKASH/AFP
photo_camera Fotó: EyePress News
photo_camera Nő, aki komoly fejsérülést szenvedett. Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP
photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP
photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP
photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP
photo_camera Egy Peking-barát tüntető ver egy demonstrálót. Fotó: MANAN VATSYAYANA/AFP
photo_camera Fotó: MANAN VATSYAYANA/AFP
photo_camera Fotó: MANAN VATSYAYANA/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.