Öt új helyszín a világörökségek listáján

Az UNESCO öt új helyszínt vett fel a világörökségi listára. Az újak között két természeti (francia és izlandi), egy vegyes: természeti és kulturális (brazil), valamint két kulturális (Burkina Fasó-i és iraki) helyszín szerepel. 

Irak

Babilon romjai Bagdadtól 85 kilométerre fekszenek. Kr. e. 625. és 539. között volt az Újbabiloni Birodalom fővárosa. Az ősi város környékén falvak és mezőgazdasági területek is vannak. Babilon maradványai, a külső és a belső falak, a kapuk, a paloták és a templomok emlékeztetnek az ókori világ egyik legnagyobb hatalmú birodalmára. Babilon egymást követő birodalmak székhelye volt, Hammurapi és Nebukadnezár is ott uralkodott. Az ókori világ hét csodájának egyike, az asszír-babiloni királynő, Szemiramisz függőkertje világszerte nagy hatással volt a művészetre és a kultúrára.

Babilon újraépített falaiFotó: Ameer Al Mohammedaw/dpa Picture-Alliance/AFP
Az Istár-kapuFotó: HUSSEIN FALEH/AFP
Az Istár-kapu replikájaFotó: Ameer Al Mohammedaw/dpa Picture-Alliance/AFP
Szaddám Huszein egykori palotája a régészeti területenFotó: HUSSEIN FALEH/AFP

Burkina Faso 

A kulturális világörökség részei lettek az ősi vaskohászat emlékei - körülbelül tizenöt álló kemence, több más kemenceszerkezet, bánya és lakóhely - Burkina Fasóban. Douroulában a Kr. e. 8. századi nyomait találták meg annak, hogy vasat állítottak elő. A nyugat-afrikai ország más részein talált leletek pedig a vaskohászat fejlődéséről tanúskodnak.

Fotó: DSCPM/MCAT
Fotó: DSCPM/MCAT

Franciaország

A természeti helyszínek egyike az Indiai-óceán déli részén fekvő, francia fennhatóság alá tartozó Crozet-szigetek, Kerguelen-szigetek, Amszterdam-sziget és Szent Pál-sziget, valamint 60 kis antarktiszi sziget. A Francia déli és antarktiszi területek több mint 67 millió hektárnyi területen fekszenek, ahol a legnagyobb számban fordulnak elő tengeri emlősök és madarak. Itt él a királypingvinek és a sárgaorrú albatroszok legnagyobb populációja.

Szent Pál-szigetFotó: Nelly Gravier/Nomination File
KerguelenFotó: Nelly Gravier/Nomination File
Amszterdam-szigetFotó: Julien Ringelstein/Nomination File
Fotó: Roald Harivel/Nomination File
Fotó: Roald Harivel/Nomination File

Izland

Az izlandi Vatnajökull Nemzeti Park, Európa legnagyobb nemzeti parkja 1,4 millió hektáros különleges vulkáni terület. Tíz központi és nyolc gleccser alatti vulkán alkotja, ezek közül kettő Izland legaktívabb vulkánjai közé tartozik. A vulkanikus terület olyan felszín alatti, csak ott létező vízi élővilágnak ad otthont, amely túlélte a jégkorszakot.

Út VatnajökullbaFotó: NICK FOX/ONLY FRANCE
Fotó: Eleanor Scriven/robertharding
Fotó: Joaquin Gomez Sastre/NurPhoto
Fotó: GERAULT Gregory / hemis.fr/hemis.fr

Brazília

A vegyes - kulturális és természeti - világörökségi helyszínek között kapott helyet a brazil Paraty és Ilha Grande, a Serra da Bocaina hegyvidék és az Atlanti-óceán között húzódó táj. A vidék középpontjában a partvidéken fekvő, jó állapotban megőrzött történelmi város, Paraty áll. Ez a vidék a világ öt biodiverzitási csomópontjának egyike. (MTI)

Fotó: Felipe Varanda/Nomination File
Fotó: Oscar Liberal/Nomination File
Fotó: Oscar Liberal/Nomination File
Fotó: Felipe Varanda/Nomination File