Öt új helyszín a világörökségek listáján

2019 július 05., 21:11

Az UNESCO öt új helyszínt vett fel a világörökségi listára. Az újak között két természeti (francia és izlandi), egy vegyes: természeti és kulturális (brazil), valamint két kulturális (Burkina Fasó-i és iraki) helyszín szerepel.

Irak

Babilon romjai Bagdadtól 85 kilométerre fekszenek. Kr. e. 625. és 539. között volt az Újbabiloni Birodalom fővárosa. Az ősi város környékén falvak és mezőgazdasági területek is vannak. Babilon maradványai, a külső és a belső falak, a kapuk, a paloták és a templomok emlékeztetnek az ókori világ egyik legnagyobb hatalmú birodalmára. Babilon egymást követő birodalmak székhelye volt, Hammurapi és Nebukadnezár is ott uralkodott. Az ókori világ hét csodájának egyike, az asszír-babiloni királynő, Szemiramisz függőkertje világszerte nagy hatással volt a művészetre és a kultúrára.

Babilon újraépített falai
photo_camera Babilon újraépített falai Fotó: Ameer Al Mohammedaw/dpa Picture-Alliance/AFP
Az Istár-kapu
photo_camera Az Istár-kapu Fotó: HUSSEIN FALEH/AFP
Az Istár-kapu replikája
photo_camera Az Istár-kapu replikája Fotó: Ameer Al Mohammedaw/dpa Picture-Alliance/AFP
Szaddám Huszein egykori palotája a régészeti területen
photo_camera Szaddám Huszein egykori palotája a régészeti területen Fotó: HUSSEIN FALEH/AFP

Burkina Faso

A kulturális világörökség részei lettek az ősi vaskohászat emlékei - körülbelül tizenöt álló kemence, több más kemenceszerkezet, bánya és lakóhely - Burkina Fasóban. Douroulában a Kr. e. 8. századi nyomait találták meg annak, hogy vasat állítottak elő. A nyugat-afrikai ország más részein talált leletek pedig a vaskohászat fejlődéséről tanúskodnak.

photo_camera Fotó: DSCPM/MCAT
photo_camera Fotó: DSCPM/MCAT

Franciaország

A természeti helyszínek egyike az Indiai-óceán déli részén fekvő, francia fennhatóság alá tartozó Crozet-szigetek, Kerguelen-szigetek, Amszterdam-sziget és Szent Pál-sziget, valamint 60 kis antarktiszi sziget. A Francia déli és antarktiszi területek több mint 67 millió hektárnyi területen fekszenek, ahol a legnagyobb számban fordulnak elő tengeri emlősök és madarak. Itt él a királypingvinek és a sárgaorrú albatroszok legnagyobb populációja.

Szent Pál-szigetek
photo_camera Szent Pál-sziget Fotó: Nelly Gravier/Nomination File
Kerguelen
photo_camera Kerguelen Fotó: Nelly Gravier/Nomination File
Amszterdam-sziget
photo_camera Amszterdam-sziget Fotó: Julien Ringelstein/Nomination File
photo_camera Fotó: Roald Harivel/Nomination File
photo_camera Fotó: Roald Harivel/Nomination File

Izland

Az izlandi Vatnajökull Nemzeti Park, Európa legnagyobb nemzeti parkja 1,4 millió hektáros különleges vulkáni terület. Tíz központi és nyolc gleccser alatti vulkán alkotja, ezek közül kettő Izland legaktívabb vulkánjai közé tartozik. A vulkanikus terület olyan felszín alatti, csak ott létező vízi élővilágnak ad otthont, amely túlélte a jégkorszakot.

Út Vatnajökullba
photo_camera Út Vatnajökullba Fotó: NICK FOX/ONLY FRANCE
photo_camera Fotó: Eleanor Scriven/robertharding
photo_camera Fotó: Joaquin Gomez Sastre/NurPhoto
photo_camera Fotó: GERAULT Gregory / hemis.fr/hemis.fr

Brazília

A vegyes - kulturális és természeti - világörökségi helyszínek között kapott helyet a brazil Paraty és Ilha Grande, a Serra da Bocaina hegyvidék és az Atlanti-óceán között húzódó táj. A vidék középpontjában a partvidéken fekvő, jó állapotban megőrzött történelmi város, Paraty áll. Ez a vidék a világ öt biodiverzitási csomópontjának egyike. (MTI)

photo_camera Fotó: Felipe Varanda/Nomination File
photo_camera Fotó: Oscar Liberal/Nomination File
photo_camera Fotó: Oscar Liberal/Nomination File
photo_camera Fotó: Felipe Varanda/Nomination File

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.