Tüntetők foglalták el a hongkongi törvényhozás épületét

2019 július 01., 13:41

Helyi idő szerint hétfő délután a rendőrség tüntetőkkel csapott össze Hongkongban: július elseje annak az évfordulóját jelöli, amikor a különleges státuszú városállam brit fennhatóság alól Kínához került 1997-ben, az állami megemlékezés helyszínén azonban sok tüntető gyűlt össze.

photo_camera Fotó: VIVEK PRAKASH/AFP
photo_camera Fotó: VIVEK PRAKASH/AFP

Az utóbbi időben több jelentős tüntetés is zajlott Hongkongban, az úgynevezett kiadatási törvény ellen, melynek elfogadása esetén ki lehetett volna adni gyanúsítottakat Kínának.

Hétfő estére pedig a tüntetők betörtek a Törvényhozó Tanács (LegCo) épületébe, míg egy nagyobb tömeg kívülről követi az eseményeket. A tüntetésen sok ezer ember jelent meg, a többségük békés eszközökkel tiltakozik, írja a BBC.

photo_camera Fotó: VIVEK PRAKASH/AFP
photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

A rendőrség többszöri figyelmeztetés után végül nem avatkozott közbe, így este nyolc körül a tüntetők szabadon mehetnek be az áttört üvegeken át a törvényhozási központba. Ugyanakkor ez lehet csak átmeneti állapot, mivel a kormány is többször utalt rá, hogy a rendőrség erőt fog alkalmazni a 'szélsőségesen erőszakos' cselekedetek miatt.

A tüntetők továbbra is követelik a városállam Pekinghez hű ügyvezetőjének, Carrie Lamnak a lemondását, aki egyelőre határozatlan időre felfüggesztette a kiadatási törvény elfogadását és elnézést kért a hongkongiaktól, amiért nem figyelt jobban a szavukra. Ezt megismételte a hétfői ceremónián is Lam, ami az első nyilvános szereplése volt június 18-a óta.

photo_camera Fotó: JUN YASUKAWA/The Yomiuri Shimbun
photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP
photo_camera Fotó: VIVEK PRAKASH/AFP

A tüntetők Lam lemondása mellett a kiadatási törvény teljes visszavonását, a letartóztatott tüntetők szabadon engedését, a rendőri erőszak kivizsgálását követelik, valamint azt, hogy a június 12-ei tüntetéseket ne kezeljék többet a hatóságok felkelésként.

A hétmillió lakosú, különleges közigazgatási státusszal rendelkező Hongkong az "egy ország, két rendszer" elv alapján 1997 óta autonómiát élvez, de sokak szerint Peking egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonja a várost, ahol fokozatosan igyekszik növelni befolyását. A törvénytervezet ellen tiltakozók szerint a beterjesztés mögött is Peking állhat, de a kínai kormány ezt tagadta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.