Ezekben a városokban a legszennyezettebb a levegő a világon

A világ 19 legszennyezettebb városa közül 7 indiai, a legrosszabb levegőjű 20-ból pedig összesen 18 van ebben a régióban, vagyis India mellett még Pakisztánban és Bangladesben. Ezt hozta ki a Greenpeace és az AirVisual legfrissebb globális felmérése, amiről a CNN számolt be.

Gurugram, Új-Delhi, a világ legrosszabb levegője.Fotó: Nasir Kachroo/NurPhoto

A szennyezettlevegő-világcsúcsot most Új-Delhi külvárosa, Gurugram tartja, itt olyan rossz a helyzet, hogy abból minden lakosnak komoly egészségügyi problémái lehetnek.

A top 20-ban vannak olyan óriásvárosok, mint Lahore (10.hely), Delhi (11.hely) vagy Dakka (17.hely). A jelentés szerint a légszennyezés hétmillió ember korai halálához vezet világszerte a következő évben, és komoly gazdasági következményei is lesznek. 225 milliárd dollár kárt okozhat az egészségügyi problémák miatt kiesett munkaerő, és ezermilliárd dolláros nagyságrendűek az orvosi költségek.

Delhi.Fotó: LAURENE BECQUART/AFP

A klímaváltozás is felerősíti a légszennyezés hatásait is azzal, hogy megváltoztatja a légköri viszonyokat és felerősíti az erdőtüzeket, állapítja meg a jelentés, hozzátéve, hogy a felmelegedés egyik fő oka, a fosszilis tüzelőanyagok használata egyben a szennyezett levegő egyik meghatározó tényezője is egyben.

Dakka, Banglades.Fotó: STR/NurPhoto

Miközben Dél- és Délkelet-Ázsia a legsúlyosabban érintett, a szennyezés világszintű jelenség. A 3000 felmért város 64 százalékában rosszabb a levegő a WHO-féle egészségügyi határértéknél. 

Új-Delhi.Fotó: Rajesh Mehta/The Times of India

Van viszont jó hír is: Kínában, ami valaha a légszennyezés fellegvára volt, javulni kezdett a helyzet. 2017-ről 2018-ra az átlagos szennyezési szint 12 százalékkal csökkent, Peking pedig kikerült a világ 100 legszennyezettebb városa közül.

Piac, Lahore, Pakisztán.Fotó: ARIF ALI/AFP

A legszennyezettebb kínai város a nyugat-kínai Hotan, ahol valaha a világon az egyik legrosszabb volt a levegő, ma már 33. helyen áll. (Borítókép: Lahore, Pakisztán, Arif Ali / AFP)