Digitális majális volt Las Vegasban: tudom, mikor kapsz szívrohamot idén nyáron

2019 január 13., 17:12

Pénteken ért véget a világ legnagyobb (vagy a franc se tudja már ezeket mérni: az biztos, hogy a legfontosabb) szórakoztatóelektronikai vására Las Vegasban. A 23. Consumer Electronics Show-n (CES) 4400-nál is több cég mutatta be termékeit. Ahogy az élet egyre több területén válik meghatározóvá a digitális technológia, úgy szélesedik a CES kínálata is: már évek óta nem csak számítógépgyártók, internetes és telekomunikációs cégek uralják a vásárt, de lassan a CES válik az autóipar egyik legfontosabb eseményévé is, az idei rendezvény egyik szenzációja pedig az volt, hogy először volt jelen a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója, a John Deere, hogy prezentálja, milyen internetes-mesterségesintelligenciás hogyishívjákokat sikerült beleszuszakolnia legújabb okoskombájnjába.

A közlekedési szektor egyre erősődő jelenléte látványos trend, mint ahogy a bemutatott technológiák, az önvezető autók, önvezető helikopterek, elektromos biciklik, rollerek, sítalpak, miegyebek is elég figyelemfelkeltők (nemcsak a Honda, a Ford, a Nissan, a Hyundai, az Audi jelent meg mindenféle önvezető és robotizált koncepciókkal, de az „orosz Google”, a Yandex is bemutatta, hol tart vezető nélküli taxitechnológiája), valószínű, hogy inkább az egészen pici, szinte észrevétlen technológiai újdonságok lesznek azok, amelyek a következő években leginkább befolyásolhatják az életünket.

A gyógyászati gyártók újdonságai messze nem annyira közönségvonzók, mint az autósoké, de a jelentőségük sokkal nagyobb lehet az elemzők szerint. A japán Omron elektronikai és orvosiműszer-gyártó például végleges formájában, piacra kerülés előtt mutatta be HeartGuide nevű okosóráját, ami tulajdonképpen nem tud semmi szenzációsat, csak pontos, hiteles vérnyomásadatokat rögzít folyamatosan. Az Omron már a tavalyi CES-en prezentálta az eszközt, amely akkor még Generation Zero projektnéven futott, és hiába volt készen, egy éven át várt az amerikai egészségügyi hatóságok engedélyére. Ez az első olyan okosóra, amelyet hiteles orvosi mérőeszköznek ismernek el.

Az ötszáz dollárba kerülő HeartGuide (és a nyomában érkező többi hasonló eszköz) jelentősége nehezen felbecsülhető: radikálisan csökkenthető lehet az életveszélyes agyvérzések, szívrohamok, illetve más, magas vérnyomásból kialakuló akut betegségek kockázata, ha a kardiológusok rendelkezésére állnak a folyamatos adatok. Ahogy szívbetegeknek millióit mentheti meg a Chronolife mellénye, amely hét fontos egészségügyi adatot rögzít, és mesterséges intellgenciája nagyon nagy pontosággal tudja megjósolni a következő várható szívroham időpontját.

A CES-en bemutatott termékek jó része persze inkább a „hülye találmányok” vagy a Tökéletesen Fölösleges Termékek múzeumába kívánkozik: elég sok szörnyülködő összeállítás jelent meg a világsajtóban az Instagramra posztoló konyhai gépekről, szexrobotokról, virtuális hokiedzőről, a digitális kutyaszaunáról. (A Qubit is közölt egyet: „5 KORSZAKOS TALÁLMÁNY A CES-RŐL, AMI MÉG KELL TIBORNAK SEM KELL”.)

Viszont a kínai hightechipar előretörésétől most már hivatásszerűen (és jogosan) rettegő amerikai iparági szakértők megint frászt kaptak a Huawei új középkategóriás mobiltelefonjától: a Honor View 20 típust még a CES előtt, december végén bemutatták Kínában, a távol-keleti piacokon már meg is jelent, és sokak szerint nagyon komoly problémát jelenthet a világ legnagyobb mobilgyártójának, a dél-koreai Samsungnak. A Samsung idén hozza ki új csúcsmodelljét, a Galaxy S10-et, de úgy néz ki, hogy a készülék márazelőtt elavult, mielőtt piacra lépett volna. Semmi olyan technológiai újdonság nem lesz benne, amely valamelyik konkurens modellnél már meg ne jelent volna. A Huawei viszont óriási lendülettel fejleszti mobilkameráit: az új Honor View már 48 megapixeles hátlapi, 3D érzékelős, mesterségesintelligenciás kamerával jön ki.

A Huawei nemrég lenyomta a mobilpiacon vészesen gyengülő Apple-t, így már a kínai cég a világ második mobilgyártója a Samsung mögött. A kínai cég távol-keleti piacokon elért eredményeit látva nem kérdés, hogy rövidesen átveszi a vezetést a koreaiaktól.

Az Omron HeartGuide az első csuklón hordható, óraméretű, hiteles orvosi műszer. 499 dollár.
photo_camera Az Omron HeartGuide az első csuklón hordható, óraméretű, hiteles orvosi műszer. 499 dollár. Fotó: David Becker/AFP

Virtuális magzat (VR Fetus): egy dél-koreiai startup appja, amely 3D-s képekkel tájékoztatja a terhes anyákat az embrió fejlődéséről.
photo_camera Virtuális magzat (VR Fetus): egy dél-koreiai startup appja, amely 3D-s képekkel tájékoztatja a terhes anyákat az embrió fejlődéséről. Fotó: ROBYN BECK/AFP
Az LG 250 ívelt OLED-tévéből épített gigantikus videofalat. A 2019-es CES-en több gyártó is bemutatta 8K-s tévéjét.
photo_camera Az LG 250 ívelt OLED-tévéből épített gigantikus videofalat. A 2019-es CES-en több gyártó is bemutatta 8K-s tévéjét. Fotó: ROBYN BECK/AFP
A VR meg az AR erőlködik tovább. Arra biztos jó a technológia, hogy a techkiállítások leghülyébb fotóinak szolgáltasson alapanyagot. Ez a szemüveg a RealMax cég terméke.
photo_camera A VR meg az AR erőlködik tovább. Arra biztos jó a technológia, hogy a techkiállítások leghülyébb fotóinak szolgáltasson alapanyagot. Ez a szemüveg a RealMax cég terméke. Fotó: ROBYN BECK/AFP
Douglas Adams scifiparódiája megelevenedik: ez már majdnem a Bábel-hal a Galaxis útikalauzból. A Waverly Labs fülbe helyezhető, drót nélküli fordítógépe.
photo_camera Douglas Adams scifiparódiája megelevenedik: ez már majdnem a Bábel-hal a Galaxis útikalauzból. A Waverly Labs fülbe helyezhető, drót nélküli fordítógépe. Fotó: ROBYN BECK/AFP
Elég ijesztő kép: kicsit Terminator, kicsit 1984. A Horizon Robotics arcfelismerő mesterséges intelligenciája a legsűrűbb tömegben is megtalálja a célt. Most a stand előtti tömeget pásztázza.
photo_camera Elég ijesztő kép: kicsit Terminator, kicsit 1984. A Horizon Robotics arcfelismerő mesterséges intelligenciája a legsűrűbb tömegben is megtalálja a célt. Most a stand előtti tömeget pásztázza. Fotó: DAVID MCNEW/AFP
A John Deere először a CES-en: az s770 kombájn természetesen mesterséges intelligenciával arat.
photo_camera A John Deere először a CES-en: az s770 kombájn természetesen mesterséges intelligenciával arat. Fotó: DAVID MCNEW/AFP
A Google mesevasútja a CES-en, Las Vegasban. Nem egy Felcsút, de igyekeztek.
photo_camera A Google mesevasútja a CES-en, Las Vegasban. Nem egy Felcsút, de igyekeztek. Fotó: ROBYN BECK/AFP
Az Omron pingpongedző robotja nem először van a CES-en, már tavaly is megmutatták. Nagyon népszerű vásári móka.
photo_camera Az Omron pingpongedző robotja nem először van a CES-en, már tavaly is megmutatták. Nagyon népszerű vásári móka. Fotó: David Becker/AFP
A Bosch önvezető kisbuszkoncepiója, amely a cég szerint forradalmasítja a nagyvárosi közlekedést. Ez volt a premier, de egy év múlva állítólag már az utakon lesznek az első Bosch buszok, amelyeket teljes egészében a német vállalat gyárt, tehát nem csak az érzékelőket, elektronikai alkatrészeket szállítja hozzá.
photo_camera A Bosch önvezető kisbuszkoncepiója, amely a cég szerint forradalmasítja a nagyvárosi közlekedést. Ez volt a premier, de egy év múlva állítólag már az utakon lesznek az első Bosch buszok, amelyeket teljes egészében a német vállalat gyárt, tehát nem csak az érzékelőket, elektronikai alkatrészeket szállítja hozzá. Fotó: Christoph Dernbach/dpa Picture-Alliance/AFP


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.