Elképesztően elegáns állat lett 2019 ízeltlábúja, a havasi cincér

A Magyar Rovartani Társaság közönségszavazásán a havasi cincér három-négy csáphosszal legyőzve a magyar tarszát, 2019-ben az év ízeltlábúja lett. Nem véletlenül, marha jól néz ki:

Fotó: Jean-Baptiste Strobel/Biosphoto

A havasi cincér (Rosalia alpina) neve, mint azt a Természettudományi múzeum blogja írja, megtévesztő, ugyanis a havasokban, alpesi helyeken pont nem található meg. 

Fotó: Felix Labhardt/Biosphoto

Annyi viszont igaz, hogy hegyekben, a bükkösökben él, innen kapta szép szürkés-kékes színét és fekete foltjait, amellyel jól el tud rejtőzni a bükkfák hasonló színű kérgén.

Fotó: BENOIT DODELIN/AFP
Fotó: BLANCHOT Philippe/hemis.fr

„Kültakarójának alapszíne fekete, de mindenütt nagyon sűrűn álló, igen rövid szőrök fedik, amelyek az alap felületét szinte teljesen eltakarják. A szőrök legnagyobbrészt kékesszürkék, de az előháton és a szárnyfedőkön több bársonyosnak látszó fekete foltba tömörülnek, amelyeket világosabb sáv keretez” - írja a blog.

Fotó: OLIVIER BORN/Biosphoto
Fotó: OLIVIER BORN/Biosphoto

A rovarok 4-6 centisre nőnek meg, a hím csápja testének hosszabbra nyúlik, a nőstényé a testtel azonos méretű.

Európának inkább a déli felén található meg, Magyarországon a Dunántúlon, az Északi-Középhegységben és a Mecsekben látták már, a budai hegyekben viszont nagyon ritka. (MTI/Népszava/MTTM)