Hatalmasat pacsizott egymással Putyin és bin Szalman az argentin G20-csúcson

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mohamed bin Szalman (Mohammed bin Salman) szaúdi koronaherceg, a világpolitika két „fenegyereke” pont olyan fesztelenséggel köszöntötte egymást a Buenos Aires-i G20-csúcson, ahogy a fenegyerekek szokták, óriási mosolygással és pacsival udvarisakodták egymásnak.

Az Euronews felvételén látható a „bro-shake”:

Mindkét vezetőnek elég rossz a híre a nemzetközi politikában, bin Szalman esetében még az is felmerült a Human Rights Watch részéről, hogy akár vádat is emelhetne ellene az argentin ügyészség, amikor megérkezik. Nemcsak a Hasogdzsi-gyilkosság miatt, hanem mert a szaúdi hadsereg sorozatban gyilkol jemeni civileket, kínzásokat és gyilkosságokat követ el. Putyin hadserege pedig éppen blokád alatt tartja a szomszédos Ukrajna azovi-tengeri kikötőit.

De nemcsak Putyin parolázott bin Szalmannal, susmorgott vele valamiről Emmanuel Macron francia elnök is, aki az első nyugati vezető volt, aki hivatalosan találkozott a koronaherceggel az újságírógyilkosság óta.

A két vezető angolul beszélgetett egymással, hogy miről, arról nem tudni, egyedül a "is more protective" ("jobban védhető") félmondatot hallani ki a sutyorgásból, kérdés, hogy ez mire vonatkozhat.

Frissítés, 19:16 - A Guardiannak közben sikerült felerősítenie a hangfelvételt, és így még több elhangzott mondatot tudtak megfejteni.

"Ne aggódjon!" - mondja bin Szalman a francia elnöknek, mire Macron azt válaszolja, "De aggódom, aggódom.. említettem Önnek". 

"Igen, mondta, nagyon szépen köszönöm!" - válaszolja a herceg, mire az elnök: "Soha nem hallgat rám!", amire a koronaherceg azzal reagál: "De, hallgatok Önre, természetesen!"

Macron még hozzáteszi, hogy "Igen, mert mondtam, és az nagyon fontos volt az Ön számára!", majd elfordul a kamerától, és innentől megint nem érteni a beszélgetést, csak a herceg válaszát: "Ez rendben van, ez megfelel nekem is." Ezután újabb érthetetlen rész következik, majd Macron azzal zár, hogy "Én olyan ember vagyok, aki betartja a szavát!"

Bin Szalman és az argentin elnök, Mauricio MacriinFotó: Pool for Yomiuri/The Yomiuri Shimbun

Az AFP fotói alapján Donald Trump diplomatikusan odamosolygottt a koronahercegre, az pedig vissza rá, de kezet nem ráztak, bin Szalmannal Putyinon kívül a házigazda argentin elnök fogott kezet a képek alapján.

Fotó: RALF HIRSCHBERGER/dpa Picture-Alliance/AFP

Úgy tűnik tehát, Bin Szalman  egyetlen beszélgetőpartnere jelenleg az orosz elnök, akivel előbb hosszan fotózkodtak: 

Fotó: SAUL LOEB/AFP

aztán az asztalnál is jókat rötyögtek: 

Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP