Vízágyúval és könnygázzal oszlatja a francia rendőrség a tüntetőket Párizsban

2018 november 24., 11:41

A francia rendőrség hamar fellépett a szombaton a városban gyűlekező tüntetőkkel. A láthatósági mellényt viselő tüntetők elsősorban a benzináremelkedés miatt tiltakoznak. Múlt hétvégén az országban több mint kétezer helyen több mint 280 ezer ember vonult utcára, sok helyen lezárták a forgalmat is.

photo_camera Fotó: LUCAS BARIOULET/AFP
photo_camera Fotó: FRANCOIS GUILLOT/AFP

A hét közben kevéssé zajlottak tüntetések, de a hétvégére ismét komoly megmozdulások várhatóak, szombatra több tízezer embert várnak a francia fővárosba. A rendőrség igyekezett lezárni a város fontosabb pontjait, a Champs-Elysées környékén pedig már délelőtt összecsapások törtek ki a rendőrök és az ott gyűlekező pár ezer tüntető között.

photo_camera Fotó: LUCAS BARIOULET/AFP
photo_camera Fotó: FRANCOIS GUILLOT/AFP

Párizs legismertebb útján rendőrkordon várta a tüntetőket, mellyel a hatóságok azt akarták megakadályozni, hogy a tiltakozók a miniszterelnök rezidenciája elé vonulhassanak. A környék egy jelentős részét lezárta a rendőrség a tüntetések elől. E A rendőrség közleménye szerint egyelőre nincs jele annak, hogy a tüntetők bárhol átjutottak volna a kordonokon.

photo_camera Fotó: LUCAS BARIOULET/AFP
photo_camera Fotó: FRANCOIS GUILLOT/AFP

Az internetre felkerült videókon azt látni, hogy a tüntetők petárdákat dobálnak a rendőrökre, miközben Emmanuel Macron lemondását követelik.

photo_camera Fotó: FRANCOIS GUILLOT/AFP
photo_camera Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

A tüntetések a dízelárak emelkedése miatt törtek ki. Jelenleg 1,51 euró az üzemanyag literje, a kétezres évek eleje óta ez a legmagasabb érték. Az áremlekedést nagyrészt az olajárak világpiaci árának emelkedése indokolja, de Macron kormánya ezenkívül környezetvédelmi adót is kivetett az üzemanyagokra, és januártól további 6,5 centtel drágulnának a dízel üzemanyagok literjei, ezért törtek ki a tüntetések. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.