Irdatlan tömeg tüntetett a katalán függetlenségért Barcelonában

2018 szeptember 11., 20:11

  • A városi rendőrség első becslése szerint mintegy egymillióan vonultak utcára az önálló katalán köztársaság megalakításáért Barcelonában kedden, a katalán nemzeti ünnepen, a Diadán.
  • Több mint 1500 szervezett autóbusszal érkeztek Katalónia más területeiről, és többszáz traktor is érkezett a katalán fővárosba.
  • Az Avenida de Diagonal nevű sugárút 6,4 kilométeres lezárt szakaszát ellepte a katalán függetlenséget szimbolizáló sárga-piros csíkos és kék alapon fehér csillagos zászlók áradata.
  • A tüntetésen megjelent a katalán elnök, az autonóm kormány tagjai, a katalán parlament függetlenségi pártjainak képviselői, viszont távol maradtak a spanyol egységet támogató pártok, az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt, a Katalán Szocialista Párt (PSC), és a konzervatív Néppárt (PP).
  • A katalán nemzeti ünnep alkalmából Pedro Sánchez spanyol kormányfő a Twitteren azt írta: ez a szeptember 11-e legyen az ünneplés és a büszkeség napja. Jó Diadát mindenkinek! - tette hozzá, utolsó mondatát katalánul írva.
Függetlenség!
photo_camera Függetlenség! Fotó: ROSER VILALLONGA/AFP
photo_camera Nem felejtünk, nem bocsátunk meg - olvasható a tavalyi tüntetéseken alkalmazott rendőri erőszakot felidéző transzparensen Fotó: JOSEP LAGO/AFP
photo_camera Fotó: JOSEP LAGO/AFP
photo_camera Fotó: JOSEP LAGO/AFP
photo_camera Fotó: PAU BARRENA/AFP
photo_camera Fotó: Xavier Bonilla/NurPhoto
photo_camera Fotó: PAU BARRENA/AFP
photo_camera Fotó: LLUIS GENE/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.