Irdatlan tömeg tüntetett a katalán függetlenségért Barcelonában

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

  • A városi rendőrség első becslése szerint mintegy egymillióan vonultak utcára az önálló katalán köztársaság megalakításáért Barcelonában kedden, a katalán nemzeti ünnepen, a Diadán. 
  • Több mint 1500 szervezett autóbusszal érkeztek Katalónia más területeiről, és többszáz traktor is érkezett a katalán fővárosba.
  • Az Avenida de Diagonal nevű sugárút 6,4 kilométeres lezárt szakaszát ellepte a katalán függetlenséget szimbolizáló sárga-piros csíkos és kék alapon fehér csillagos zászlók áradata.
  • A tüntetésen megjelent a katalán elnök, az autonóm kormány tagjai, a katalán parlament függetlenségi pártjainak képviselői, viszont távol maradtak a spanyol egységet támogató pártok, az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt, a Katalán Szocialista Párt (PSC), és a konzervatív Néppárt (PP).
  • A katalán nemzeti ünnep alkalmából Pedro Sánchez spanyol kormányfő a Twitteren azt írta: ez a szeptember 11-e legyen az ünneplés és a büszkeség napja. Jó Diadát mindenkinek! - tette hozzá, utolsó mondatát katalánul írva.
Függetlenség!Fotó: ROSER VILALLONGA/AFP
Nem felejtünk, nem bocsátunk meg - olvasható a tavalyi tüntetéseken alkalmazott rendőri erőszakot felidéző transzparensenFotó: JOSEP LAGO/AFP
Fotó: JOSEP LAGO/AFP
Fotó: JOSEP LAGO/AFP
Fotó: PAU BARRENA/AFP
Fotó: Xavier Bonilla/NurPhoto
Fotó: PAU BARRENA/AFP
Fotó: LLUIS GENE/AFP