Több tízezres tüntetés Bukarestben, könnygázzal és vízágyúval oszlattak

2018 augusztus 10., 20:54

Óriás demonstrációt tartottak pénteken Bukarestben a külföldön dolgozó román vendégmunkások, és komoly összecsapások is történtek.

A tüntetést a nyári szabadságra hazatérő, külföldön dolgozók szervezték a Szociáldemokrata Párt (PSD), Liviu Dragnea pártelnök és Viorică Dăncilă miniszterelnök ellen, egyben szolidaritást vállaltak a Romániában másfél éve kezdődött korrupcióellenes megmozdulásokkal - írja a Transindex.

photo_camera Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A bukaresti kormánypalota előtti Victoria-téren a székházát védő csendőrség és a tüntetők aztán többször is összecsaptak, több mint kétszáz ember megsérült, köztük három csendőr.

A csendőrség már délután könnygázt vetett be, amikor az akkor még néhány száz fős tüntetőcsoport megpróbálta elfoglalni a kormány székháza előtti úttestet. A csendőrség rohamosztagai kétsoros kordont vontak az épület elé, és több tucatnyi alkalommal összecsaptak a tüntetők egy csoportjával, akik vizes palackokat és köveket is dobáltak. Vízágyút is bevetettek.

photo_camera Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Sötétedéskor már több tízezer tüntető követelte a Dăncilă-kormány menesztését Bukarestben, de legtöbbjük nem merészkedett a Victoria-térre, hanem az abba torkolló sugárutakat töltötték meg. Az Agerpres hírügynökség a tüntetés résztvevőinek számát 60 ezerre, mások több mint százezerre becsülte.

photo_camera Fotó: Vadim Ghirda/MTI/MTVA

A Vicotira-téren pénteken órákon keresztül menetrendszerűen ismétlődtek az összecsapások. A csendőrség szerint a tömegben erőszakosságukról ismert focihuligánok vegyültek el. Erre hivatkozva a rendfenntartók arra intették a békés tüntetőket, főleg a nőket, hogy távolodjanak el a rendbontóktól és azt kérték, hogy ne hozzanak gyermekeket a demonstrációra.

photo_camera Fotó: Vadim Ghirda/MTI/MTVA

Az Agerpres hírügynökség szerint Nagyszebenben 8 ezren, Kolozsváron tízezren, Jászvásáron 9 ezren, Temesváron és Brassóban 3-3 ezren követelték Viorică Dăncilă kormányfő és Liviu Dragnea PSD-pártelnök távozását, és a büntetett előéletűek eltávolítását a hatalomból, és előrehozott választásokat.

A román diaszpóra tüntetése Bukarestben pénteken késő este sem ért véget, bár a résztvevők száma csökkent valamelyest, a jelek szerint sokan egész éjszaka a kormány székháza előtt akartak maradni.

Késő este aztán a csendőrség kiszorította a tüntetőket a Victoria-térről. Az erőszakos tömegoszlatásról szóló parancsot azt követően adták ki, hogy a tüntetők legdurvább része ütni kezdett két csendőrt, akiket a többi tüntető védett meg attól, hogy nagyobb baj történjen. (A Transindex ekkor egyenesen háborús hangulatról írt.)

A csendőrség rohamosztagai könnygázgránátokkal és vízágyúkkal mintegy fél óra alatt kiszorították a tüntetőket a Victoria-térről. Az összecsapások a környező utcákban folytatódtak.

Klaus Iohannis államfő Facebook-bejegyzésben ítélte el az erőszakot. „Egy igazi demokráciában mindenkinek joga van tüntetni, de az erőszak - politikai nézetektől függetlenül - elfogadhatatlan. Határozottan elítélem a csendőrség brutális, a Victoria-téren tüntetők többségének viselkedéséhez képest teljesen aránytalan közbelépését” - írta a bukaresti szociálliberális kormánnyal szemben álló jobboldali államfő, aki szerint a belügyminiszternek haladéktalanul magyarázatot kell adnia a történtekért. (MTI, Transindex, Főtér)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.