Katonai repülőgépek húzzák ki a francia zászlót a Champs-Elyseé fölé.

Százezrek fogadták Párizsban a világbajnok francia válogatottat, ami megkapta a Becsületrendet

2018 július 16., 20:33

Százezrek ünnepelték az oroszországi foci-vb döntőjében Horvátországot 4-2-re legyőző francia válogatottat hétfő este Párizsban, a Champs-Elysées sugárúton.

A francia válogatottat váró tömeg a Champs-Elysées-n
photo_camera A francia válogatottat váró tömeg a Champs-Elysées-n Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

A hazatérő csapat tiszteletére Emmanuel Macron államfő fogadást adott közel 3000 vendég, többségében hátrányos helyzetű gyerekek részvételével.

photo_camera Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

Didier Deschamps szövetségi kapitány és a 23 játékos délután 5 órakor érkezett meg Moszkvából az Air France légitársaság különgépével a párizsi Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtérre, ahonnan a forgalom elöl lezárt autópályán egyenesen a Champs-Elysées-re hajtottak.

A busz tetején Raphael Varane a kupával
photo_camera A busz tetején Raphael Varane a kupával Fotó: ERIC FEFERBERG/AFP

A repülőgépből elsőként kezében a világbajnoki kupával a csapatkapitány Hugo Lloris kapus és Didier Deschamps szállt ki a repülőtér alkalmazottainak üdvrivalgása közepette.

photo_camera Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

A 4 km hosszú Champs-Elysées-n – ahol az előző este túltolt buli után kb. 2000 rendőr biztosította a népünnepélyt – a játékosok egy nyitott tetejű buszból üdvözölték a tűző napon órák óta őrjöngve várokozó, nemzeti színű zászlókat lengető és a francia himnuszt, a La Marseillaise-t éneklő szurkolókat.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Szinte napra pontosan úgy mint 20 évvel ezelőtt az akkori világbajnok válogatott, aminek a csapatkapitánya akkor Didier Deschamps volt.

Didier Deschamps és Emmanuel Macron
photo_camera Didier Deschamps és Emmanuel Macron Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A 49 éves szakember, aki a brazil Mario Zagallo és a német Franz Beckenbauer után harmadikként lett világbajnok játékosként és szakvezetőként is, 2012 óta irányítja a válogatottat.

photo_camera Fotó: ZAKARIA ABDELKAFI/AFP

A Champs-Elysées környékén több metróállomást lezártak és a felszínen is korlátozásokat vezettek be, kizárólag gyalogosan lehetett a környéken közlekedni, miután 20 évvel ezelőtt az ünneplő tömegbe két autós belehajtott, egy ember meghalt és 160-an megsérültek.

Katonai repülőgépek húzzák ki a francia zászlót a Champs-Elyseé fölé.
photo_camera Katonai repülőgépek húzzák ki a francia zászlót a Champs-Elysée fölé. Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

A válogatottat a népünnepély után az elnöki rezidencián, az Elysée-palotában fogadta az államfő és felesége, Brigitte Macron, akik vasárnap este a moszkvai Luzsnyiki Stadionban szurkoltak a válogatottnak a döntőben, amit Franciaországban több mint 19 millióan követtek a televíziók képernyői előtt és több millióan a szurkolói zónákban, valamint a kávéházak, bárok kivetítőin.

photo_camera Fotó: LIONEL BONAVENTURE/AFP

A kormány tagjai és világ-, illetve olimpiai bajnok sportolók mellett a játékosok hozzátartozói és csaknem 2000 hátrányos helyzetű gyerek, valamint azon elővárosi sportklubok fiataljai kaptak meghívást az Elysée-palota kertjében rendezett fogadásra, amikben a francia válogatott többségében bevándorló származású tagjai kezdték a sportkarrierjüket.

Emmanuel Macron felesége, Brigitte és Pogba a kupával.
photo_camera Emmanuel Macron felesége, Brigitte és Pogba a kupával. Fotó: LIONEL BONAVENTURE/AFP

Az elnöki hivatal délután bejelentette: mind a 23 játékos megkapja a legmagasabb francia állami elismerést, a Becsületrendet, de annak átadására egy későbbi időpontban, az ősz folyamán kerül sor. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.