#ELÉG - Az amerikai diákok kivonultak az iskolákból, és az utcán követelték a fegyvertartás szigorítását

  • Az amerikai képviselőház kétpárti egyetértéssel fogadta el szerdán az oktatási intézmények biztonságát segítő törvényt.
  • Elsöprő többséggel, 407:10 arányban szavazták meg, napra pontosan egy hónappal a floridai Parkland iskolájában elkövetett és 17 halálos áldozatot követelő tömegmészárlás után. 
  • A törvény alaposabb képzést biztosít iskolai alkalmazottaknak és rendfenntartó erőknek a mentális problémák felismerésére és kezelésére, külön anyagi forrásokat teremt a névtelen bejelentések rendszerére, illetve fémdetektorok és különleges zárszerkezetek felszerelésére - írja az MTI.
  • A demokraták tárgyalni akartak a fegyvervásárlás előtti ellenőrzések szigorításáról és a támadófegyverek betiltásáról is, de a republikánusok ettől elzárkóztak.

Ezzel egyidőben megmozdult az egész ország. Összesen 3000 iskola diákjai csatlakoztak egy nagy közös tüntetéshez.

Fotó: TIMOTHY A. CLARY/AFP

Legtöbb helyen a tanárok is támogatták őket, de a Reuters szerint volt olyan iskola, ahol büntetéssel fenyegették meg a diákokat, mégis 100-an hagyták ott a tantermeket.

Woodbridge, Virginia, az iskolából kisétáló diákokFotó: Nyree Loggins/CrowdSpark

Természetesen az egy hónappal ezelőtti lövöldözés helyszínén, a floridai Parklandben is megemlékeztek az áldozatokról. A felvonuló diákok azt kiabálták, hogy „Változást akarunk!” Az egyik táblára pedig azt írták: „Hallod a gyerekek sikolyát?”

Parkland, FloridaFotó: JOE RAEDLE/AFP

A tüntetők persze sokfélék, sokféle véleménnyel, és nehéz megmondani, mik a pontos követeléseik. Talán úgy lehet összefoglalni, hogy a fegyvertartás szigorítását szeretnék elérni, illetve azt, hogy ne a fegyverlobbi irányítsa a törvényhozást, hanem a józan ész és a gyerekek érdeke.

A fegyverszövetség egyenlő a vérontássalFotó: Samuel Corum/Anadolu Agency

A részvét és az ima nem elég - mondták és írták több helyen. A megemlékezések 17 percig tartottak a 17 áldozat emlékére.

A parklandi áldozatok nevei a molinónFotó: FREDERIC J. BROWN/AFP
7000 üres cipő a 7000 meggyilkolt gyerek emlékéreFotó: SAUL LOEB/AFP