Hatalmas tömegek tiltakoztak Szlovákiában a korrupció és az újságírógyilkosság miatt

2018 március 09., 21:08

  • A rendszerváltás óta nem voltak ekkora tüntetések Szlovákiában.
  • Becslések szerint 30–40 ezres tömeg gyűlt össze péntek este a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés terén, hogy „a tisztességes Szlovákiáért” tüntessen. Az itt készült képekből válogattunk.
  • De nem csak ott voltak megmozdulások: Szlovákia több tucat városában – köztük magyarlakta településeken is – délután öttől gyülekeztek a tüntetők a köztereken, írja az Új Szó.
  • A tüntetés a Ján Kuciak emlékére rendezett múlt heti „gyászmenet” folytatásának tekinthető, ám attól eltérően a mostani megmozdulások szervezői követeléseik között már nyíltan megjelölték a kormány távozását is.
  • Robert Fico kormányfő szerint a politikai válság oka Soros György, és ma Orbán Viktor is sietett egyetérteni vele. De a tüntetők szemmel láthatóan nem így gondolták.
  • A pozsonyi pódiumon elsőként Štefan Hríb, a .týždeň hetilap főszerkesztője tartott beszédet. Az Új Szó tudósítása szerint Hríb arról beszélt:

az antiszemitizmus már nem Kotlebáék [az újfasiszta Mi Szlovákiánk párt] privilégiuma, a sorosozással közjogi méltóságok is csatlakoztak ehhez.

photo_camera Fotó: JOE KLAMAR/AFP
photo_camera Fotó: JOE KLAMAR/AFP
Az újságírógyilkosság a korrupt rendszer eredménye - felirat az egyik 2018-as pozsonyi tüntetésről, ami Robert Fico bukásához vezetett
photo_camera "Az újságírógyilkosság a korrupt rendszer eredménye" Fotó: JOE KLAMAR/AFP
Robert Fico és a belügyminisztere fotóit tartják a tüntetők. A felirat és a dekoráció megértéséhez nem kell szlovák nyelvtudás.
photo_camera Robert Fico és a belügyminisztere fotóit tartják a tüntetők. A felirat és a dekoráció megértéséhez nem kell szlovák nyelvtudás. Fotó: JOE KLAMAR/AFP
A tüntetőknek is voltak javaslataik
photo_camera Ez az üzenet is elég egyértelmű. Fotó: JOE KLAMAR/AFP
photo_camera Ján Kuciak és a szintén meggyilkolt barátnője képe egy emlékhelyen Fotó: JOE KLAMAR/AFP
photo_camera Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.