Az űrből látszik igazán, mennyire különleges bolygón élünk

  • Öt évvel ezelőtt, 2013 februárjában állította pályára a NASA a Landsat 8 földfigyelő műholdját.
  • Most az évfordulóra időzítve a NASA Goddard Space Flight Center rakott ki egy rakás fotót, amit a Landsat 8 készített az elmúlt években a Földről. 
Az űrből nézve Izlandot gyakran felhőtakaró fedi, és van, amikor a sziget maga teremti elő a felhőit: 2014-ben két vulkán, a Bárðarbunga és a Askja is aktivizálta magát. A felvételen a Holuhraum lávamező látható Fotó: NASA Earth Observatory

Algásodás a Nagy-tavaknál: a Landsat 8 2015-ben rögzítette a klímaváltozás következtében felerősödött algásodást az Erie-tóbanFotó: NASA Earth Observatory
A Rubert-öböl Quebec északi részé, ahol számos folyó és a tenger vize állandóan tajtékzó hullámokban ér össze. A folyók gyakran barnás színű hordalékot hoznak magukkal, ami a levelekből, gyökerekből és egyéb növényi részekből kioldott csersav miatt van. Ez a felvétel 2016 júliusában készült, azt látni rajta, ahogy a sötét barnás folyóvíz épp megérkezik az öbölbe, miközben a tenger éppen zavaros hullámokkal tetőzik a partoknál. Fotó: NASA Earth Observatory
A Szahara keleti része Egyiptomban, a bolygó egyik legszárazabb része, szinte lehetetlen itt bármit termesztetni. De csak szinte, az elmúlt évtizedekben mégis megpróbálkoztak itt a növénytermesztéssel, egy ilyen kísérleti telepet fotózott le a Landsat 8 2017 februárjában Fotó: NASA Earth Observatory
Nyaranta tavak olvadnak fel a grönlandi jégmezőn, ez látható 2015 júliusából isFotó: NASA Earth Observatory
20 kilométernyire a brit partoktól működik a világ legnagyobb tengerre telepített szélerőműve. A London Array 630 megawattnyi energiát képes előállítani, ami akár 500 ezer otthon ellátásához is elég. A szélerőművet 2013 áprilisában kapcsolták teljes kapacitásra, a felvétel 20 nappal később készült. Fotó: NASA Earth Observatory
2017 júliusában közel hatezer négyzetkilométer méretű jégtömb vált le a Larsen C selfjégről. A hamis színes felvételen tapasztalható a jégmező relatív hőmérséklete, a narancssárgás színek jelzik azt a részt, ahol a legmelegebb, míg a fehér részek a leghűvösebb területeket jelzik. 
A cianobaktériumokat egykor a kékmoszatok közé sorolták, azóta kiderült, hogy egy olyan tengeri baktériumtörzsről van szó, mely képes fotoszintézis révén megkötni és tárolni a napfény energiáját. Ez a felvétel 2015 augusztusában készült a Balti-tenger egy óriási cianobaktériumok-telepéről. 
Az Amszterdam-sziget több mint háromezer kilométerre fekszik bármilyen lakott területtől. Az Indiai-óceán lakatlan szigete egy legutóbb 200-400 ezer évvel ezelőtt aktív vulkán tevékenysége nyomán jött létre. A felvételen az apró sziget 867 méter magas csúcsa körül látható felhők láthatóak 2014 novemberében. 
Az alaszkai Malaspina-gleccser a világ egyik legnagyobb hegylábi gleccsere, a felvételt 2014 szeptemberében készítette a Landsat 8. A barna területek a morénák, azaz a mozgó jégtakaró által szállított, lerakott kőzettörmelékes helyek. 
Hasonlóan a Fekete-tengerhez, a Márvány-tenger is szokatlanul rétegződik: alul sokkal sósabb víztömeg található, míg a felszínközeli, kevésbé sós víz lehetőséget teremt az élet virágzására. A Landsat 2015 májusi felvételén egy virágzó fitoplankto-telep látható. 
2014 novemberében Alaszka legaktívabb vulkánja, a Pavlof újra életre kelt. A rákövetkező napokban lávafolyamok és vulkáni hamu kísérte az éledezés. A felvétel november 15-én készült, ekkor a Pavlof 9 kilométer magasra lövelt ki hamut, ami már alkalmas volt a kereskedelmi légi forgalom megzavarására is
Az alaszkai Pribilof-szigetek közelében látható a fitoplankton-virágzás 2014 szeptemberében. A Bering-tengerben a planktonélet leginkább tavasszal indul be, amikor a téli jégtakaró visszahúzódik, és a tápanyagban gazdag vizek jelennek meg a felszín közelében. 
Ez a hamis színes műholdkép mutatja meg, ahogy a láva kitör a Klyuchevskaya Sopka rétegvulkánból, a kamcsatkai félszigeten. A hegy csúcsát 2013 szeptemberében visszafogott jégpáncél borította, a terület nagy részén ekkor még zöld volt a felszín. 
Dél-Korea déli partvidéke mellett készült a felvétel 2014 januárjában, a sötét területeken tengeri hínár-telepek láthatóak, ezen a részen növesztik az ország hínártermésének 90 százalékát. 
14 évnyi szárazság után 2014-re a Powell-tó jelentősen visszaszűkült: az Arizona és Utah államok határán fekvő mesterséges tó kapacitásának csupán 42 százalékán pangott. Az nem ritka, hogy a hasonló víztározó tavak mérete folyamatosan változik, de a Powell-tó környékét 14 éve sújtja szárazság, folyamatosan veszített a méretéből. 
A Sakurajima a világ egyik legaktívabb vulkánja, de a japán tűzhányó mégis ritkán kerül be a hírekbe. Pedig kisebb kitörések szinte naponta történnek, de ezek nem járnak komoly következményekkel. A felvételen egy az átlagosnál nagyobb kitörés látható, 2013 augusztusából. 
Az USA északnyugati régiójában nyolc nagyobb erdőtűz pusztított 2013 nyarán. A felvétel július 28-án készült, azt látni rajta, ahogy a Goldengaletől északkeletre fekvő Simcoe-hegységben pusztít a tűz, Washington államban. A tűz két nappal később már 8900 hektáron égett, sokaknak kellett elmenekülniük otthonukból. 
Szintén erdőtűz, szintén 2013-ból és az Egyesült Államokból: nagyfelbontású, 30 méter/pixeles felvételek arról, ahogy a coloradói Beaver Creek közelében lángol az erdő. 
Mezőgazdasági területek Kazahsztán keleti részén, 2013 szeptemberén.