Mayon felébredt: 500 méter magasba lövell a láva a Fülöp-szigeteken

2018 január 28., 12:18

  • A Mayon vulkán 330 kilométerre délkeletre fekszik a Fülöp-szigetek fővárosától, Manilától. A turisták és hegymászók körében népszerű tűzhányó az elmúlt ötszáz évben mintegy ötvenszer tört ki, többször erőteljesen.
  • Január 13-án ébredt fel ismét.
  • A tűzhányóból többször is 500-600 méter magasra lövellt a láva, és volt, hogy ez akár egy órán át tartott. A kráterből mindeközben 5 kilométer magas hamuoszlop emelkedett az égre, amely az egész környéket ellepte.
  • A katasztrófavédelem elrendelte, hogy senki sem mehet nyolc kilométernél közelebb a 2462 méter magas vulkánhoz.
  • Több tízezer embert menekítettek ki, nagy részük átmeneti szálláson húzta meg magát. A vulkán közelében 17 település iskoláit bezárták, és mintegy 56 repülőjáratot kellett törölni. (MTI)
photo_camera Fotó: TED ALJIBE/AFP
photo_camera Fotó: TED ALJIBE/AFP
photo_camera Fotó: CHARISM SAYAT/AFP
photo_camera Fotó: CEGALERBA-SZWEMBERG / Hemis.fr/hemis.fr
photo_camera Fotó: ROUELLE UMALI/NurPhoto
photo_camera Fotó: Ezra Acayan/NurPhoto
photo_camera Fotó: Ezra Acayan/NurPhoto
photo_camera Fotó: CHARISM SAYAT/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.