A középosztály szabad, nem a rendszer rabszolgája

2017 december 21., 10:41

A középosztálybeliség a jólétről, jól létről, a szabad választásról szól. Ott és akkor azt csinálhasd, amit akarsz, amit helyesnek tartasz. Ha egy társadalomban sok a szabad ember, akkor az a társadalom sokkal több lehetőséget tud adni az egyes embereknek. Ha egy ember jól él, ha szabad a döntéseiben, akkor nem csak azért dolgozik, hogy meglegyen a napi betevő, hanem azért, hogy jó dolgokat hozzon létre. Ha egy ember jól él és szabad, akkor képes kitekinteni a saját életéből, és tenni másokért, számára fontos ügyekért.

Az Abcúg.hu összeállításában arra kereste a választ, hogy van-e ma Magyarországnak egy olyan középosztálya, amely valóban képes a politikai, gazdasági, kulturális rendszert befolyásolni, egy igazságosabb társadalmi berendezkedésért küzdeni. Multimédiás riportjainkban bemutatjuk, hogyan él és gondolkozik a szűk, félrecsúszott magyar középosztály. Mire költik a pénzüket azok, akik európai színvonalon élnek, és mivel küzdenek azok, akik méltatlanul csúsznak ki a középosztályból!

Az összeállítást Hajdú D. András, Magócsi Márton, Szurovecz Illés és Tóth Sára készítette, egyben ide ide kattintva kattintva érheti el.

A családanya-kisvállalkozó

photo_camera Fotó: Andras D. Hajdu

Kölcsey-leszármazottként polgári életről álmodik, még sincs előtte kiszámítható jövő. Kölcsey-Gyurkó Sára csodálatos környéken lakik egy Pécs környéki kisvárosban a férjével és négy kisfiával. De a lakásuk közös telken van a szüleikével, így attól tart, sosem fogják tudni eladni, pedig szívesen menne Budapestre, vagy akár külföldre. Amellett, hogy a gyerekeiről gondkoskodik, családfotós vállalkozását próbálja felfuttatni. Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

Aki közepesen keres, annak csak álom a középosztály

photo_camera Fotó: Marton Magocsi

Magyarországon két baj van a középosztállyal: egyrészt szűk, másrészt nem középen van. Szűk, mert túlságosan kevesen élnek igazi, középosztálybeli életszínvonalon, és nincs középen, mert a magyar középosztály jóval az átlag fölött keres. De egyáltalán mit nevezünk középosztálynak? Kell hozzá operabérlet és zöldövezeti ház? Vagy elég egy bicikli és egy jegy a Balaton Soundra? Kattintson ide az első fejezet olvasásához!

A gyereksebész

photo_camera Fotó: Marton Magocsi

Kőnig Róbertre itthon már komoly műtéteket bíznak. Angliában viszont nem gyereksebésznek, csak egy osztályos csicskának érzi magát. Mégis megéri évente többször kimennie, mert a többszörösét keresi egy hét alatt, mint itthon egy hónapig. Kényelmesen él, de akkor lenne igazán elégedett, ha nem négy munkahelyen kellene güriznie a középosztálybeli életért. Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

Minek annyi egyetemista?

photo_camera Fotó: Andras D.Hajdu/Copyrighted picture

Ha valamivel, akkor egy modern oktatási rendszerrel sokat lehetne tenni a középosztály szélesítéséért. Magyarországon ezt mindenki pontosan tudja, aki valaha a politikai hatalom közelébe került. Ennek ellenére hol a korrupció, hol a bürokrácia, hol meg politikai rövidlátás miatt egyetlen kormány sem tudott valódi változást elérni az oktatási rendszerben. Az utóbbi években úgy tűnik, már a szándék is hiányzik. Kattintson ide az oktatásról szóló fejezet elolvasához!

A zongorista

photo_camera Fotó: Marton Magocsi

Palojtay János pályakezdő, tehetséges zongoristaként bejárta már Európát, itthon mégis alig kap pénzt a fellépéseiért. Ennek ellenére nem panaszkodik, mert a külföldi gázsikból kényelmesen megvan, étteremben ebédel, és a boltban is csak a lazacot tartja fájdalmasan drágának. De ha majd fizetnie kell az albérletért, vagy ha családot alapít, ez bizony lehet, hogy már kevés lesz. Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

A tanár

photo_camera Fotó: Andras D. Hajdu

Ha valakinek, egy tanárnak középosztályi szinten kellene élnie. Itthon ez nincs így, Vatai Éva is messze van ettől. Egy vidéki elitgimnázium francia- és drámaszakos tanáraként alig jut pénze könyveket venni, de ha elromlik otthon a kazán, az végképp fejtörést okoz. A moziról azért nem mondott le, és néha még külföldre is eljut, például, amikor a gyerekét látogatja meg. Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

Hogyan lehet nagyobb?

photo_camera Fotó: Marton Magocsi

Aki szélesíteni akarja a középosztályt, az csökkentse az egyenlőtlenségeket! Persze az élet nem ilyen egyszerű, de sokak számára egyre világosabb ez az összefüggés. A mostani magyar kormány sokat beszél a középosztályról, és számos intézkedése valóban jót tesz a középosztálynak. De csak annak a szűk és gyenge középosztálynak, amely már eleve létezik. Egy masszív, széles középosztály megteremtéséhez hozzá kellene nyúlni az adórendszerhez, a bérekhez, a családpolitikához és a lakáspolitikához is. Kattintson ide a harmadik fejezet elolvasásához!

A butikos

photo_camera Fotó: HAJDU D.ANDRAS

Huszonöt éve még Szontágh Julie sem hitte, hogy egy nap jól menő, belvárosi butikokat fog vezetni Budapesten. A 90-es években mégis jókor volt jó helyen, és az üzleti érzéke azóta sem hagyta cserben. Ma a bulinegyed epicentrumában, egy trendin berendezett lakásban él a férjével és a kislányával, de máshová sem vágyik, mint vidékre. Már meg is vették azt a rábaközi házat, ahol berendezhetik az új életüket. Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

Máshol is szenvednek

photo_camera Fotó: Marton Magocsi

Nyugat-Európában évtizedeken át bővültek a középosztályok, de az elmúlt tíz évben ők is nagy bajba kerültek. A 2008-as válság szinte mindenhol a középosztályt érintette a leginkább, a kormányok pedig sokáig a sötétben tapogatóztak, mit kellene csinálni. Lássuk, mekkora kárt okozott az átalakuló munkaerőpiac, és miben bíznak most az európai politikusok, kattintson ide a külföldi helyzetről szóló fejezet elolvasásához!

A civil

photo_camera Fotó: Marton Magocsi

Kováts András igazi középosztálybeli, szabad embernek érzi magát. Olyasvalakinek, aki minden körülmények közt vállalhatja a véleményét. Nem függ sem politikai, sem gazdasági hatalmaktól, és mindezt egy civil szervezet vezetőjeként érte el. Imád a családjával Európában nyaralni, vagy csak leutazni a hétvégi házba, körtét szedni és fát hasogatni egy szombat délutánon. Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

A kutató-tanár

photo_camera Fotó: Marton Magocsi

Ha nem tanítana magániskolában, Juhász Péternek esélye sem lenne a középosztálybeli életre. Budapestiként szerencséje van, hiszen a fővárosban vannak jól fizető, amerikai egyetemisták. Így marad ideje arra is, hogy úgy tanítson matematikát egy gimnáziumban, hogy a gyerekek ne utálják meg a tantárgyát egy életre. Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

Szűk és gyenge volt, az is maradt

photo_camera Fotó: Marton Magocsi

Sem a Horthy-korszak, sem az államszocializmus nem segítette egy széles, erős középosztály létrejöttét. Sokan a rendszerváltástól várták ezt, de azóta kiderült, hiába. A privatizáció, a kárpótlások, az elmaradó oktatási reformok, az államadósság és a képzetlen, munkanélküli tömegek miatt az osztrák, de még a lisszaboni életszínvonal is csak álom maradt. Kattintson ide a történeti áttekintés elolvasához!

A programozó

photo_camera Fotó: Marton Magocsi

Hanák Dávid szerencsés embernek érzi magát, mert olyan munkát végez, amivel sínen van az élete. Programozóként még azt sem bánja, hogy csak heti négy napnyi fizetést kap. De hiába a kényelmes élet, nagyon is zavarja, hogy a környezetében tömegek küzdenek a napi megélhetésért. Nem teszi boldoggá, hogy ő a kiskakas a szemétdombon. Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.