Gumicsónakkal indult a tengernek a szír menekült ápoló

2017 december 09., 19:47

"Szír vagyok, szír vagyok," kiabálta a Földközi-tengeren hánykolódó gumicsónakból a férfi, aki Líbiából indult Máltának, hogy Európába juthasson, számolt be a Riccardo Gatti, a Proactiva Open Arms mentőhajójának misszióvezetője. Az apró csónakban tartalék akkumulátorok, és némi ennivaló volt, de miután felvették, azonnal elájult a harminc éves menekült.

Szír menekült várja Líbia partjainál, hogy felvegye a Proactiva Open Arms nevű NGO hajója
photo_camera Fotó: AP

Miután magához tért, elmondta, hogy Szíriából Líbiába került, ahol három évig kórházakban dolgozott ápolóként. Munkahelyein élt, a milíciák vadásznak a szírekre, mert azt gondolják, hogy van pénzük, ha pedig kiderül, hogy nincs, fogolytáborokba zárják az embercsempészek, ahol le kell dolgozniuk az Európába tartó utat. Gatti szerint az ápoló nem bírta tovább az egyre kilátástalanabb és egyre veszélyesebb líbiai helyzetet, beszerezte az úthoz használt csónakját, keresett egy olyan félreeső partszakaszt, amit nem ellenőriznek a milíciák, és nekivágott. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.