Fáklyákkal vonultak 1956 emlékére a Műegyetemtől a Bem térig

2017 október 22., 16:40

Több százan vettek részt a az 1956. október 23-i forradalom első nagy tüntetésének útvonalán rendezett, néhány korhű jelmezbe öltözött fiatallal és egy Csepel teherautóval megtámogatott fáklyás felvonuláson. A Budapesti Műszaki Egyetemtől indult a menet a Bem térig. A BME-nél Józsa János, az egyetem rektora és Simicskó István honvédelmi miniszter vett részt a megemlékezésen, a Bem téren pedig Rétvári Bence államtitkár és Németh Zsolt parlamenti képviselő, a felvonulást rendező Rákóczi Szövetség elnökségi tagja beszélt.

Rétvári beszédének központjában természetesen ezúttal is a telivér migrózás állt, illetve a magyar kormány nevetséges, xenofób kampányát mérte elegánsan az 56-os hősök teljesítményéhez. Ahogy az MTI írja:

„ Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik nagy tanulsága, hogy egy millimétert sem szabad feladni nemzeti függetlenségünkből – jelentette ki Rétvári Bence az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen vasárnap a budapesti Bem téren.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta: ennek most különös aktualitást ad, hogy ma is küzdenünk kell identitásunk és kultúránk megőrzéséért, ami 2015-ben veszélybe került a migrációs krízis kialakulásával.

Németh Zsolt, a rendezvényt szervező Rákóczi Szövetség elnökségi tagja, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kiemelte: mint az elmúlt évtizedekben sokszor, most is a lengyelekkel karöltve küzdünk nemzeti szuverenitásunk megőrzéséért. Az Európai Uniónak az a baja a két országgal, hogy kiállnak a függetlenségükért.”

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA


photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA
Smicskó István honvédelmi miniszter (hátul, középen) és Józsa János, a BME rektora érkezik az egyetem aulájába, a megemlékezésre.
photo_camera Smicskó István honvédelmi miniszter (hátul, középen) és Józsa János, a BME rektora érkezik az egyetem aulájába, a megemlékezésre. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA
zínészek az 1956-os forradalom falusi eseményeit elevenítik fel a szentendrei Skanzenben 2017. október 21-én.
photo_camera zínészek az 1956-os forradalom falusi eseményeit elevenítik fel a szentendrei Skanzenben 2017. október 21-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.