Antigua és Barbudát már letarolta Irma

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az 5-ös erősségű hurrikán most Puerto Ricónál tombol, várhatóan szombaton éri el Florida partjait. A Vöröskereszt szerint a karibi térségben eddig kb. 1,5 millió embert érintett, 13 halálos áldozatot követelt és „példátlannak” minősített anyagi károkat okozott. Antigua és Barbuda miniszterelnöke, Gaston Browne szerint a kis szigetországot „teljesen tönkretette” a hurrikán. Az ötös erősségű, rendkívül hosszú hurrikán széllökéseinek sebessége jelenleg eléri a 298 kilométert óránként.

A képek Antigua és Barbudán, illetve Saint-Marin szigetén készültek a vihar alatt.Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP
Fotó: Jose Jimenez/Getty Images

A beszámolók szerint Barbudán a házak 90 százalékában esett kár, a szigeten élő 1800 lakos fele vált hajléktalanná. A szigetország miniszterelnöke, Gaston Browne nemzetközi segítséget kér, szerinte évekig fog tartani, míg Antigua és Barbuda kiheveri Irma pusztítását. A hurrikán óriási károkat okozott a fele részben Franciaországhoz, fele részben Hollandiához tartozó Saint-Martin szigetén is. „A szigetet újjá kell építeni” – mondta Gerard Collomb francia belügyminiszter. A francia hatóságok 8 halálos áldozatról, és 23 sérültről tudnak. Amint az időjárás lehetővé teszi, meglátogatja Saint-Martint és a szintén francia Saint Barthélémy szigetét, közölte Emmanuel Macron elnök.

Fotó: RINSY XIENG/AFP
Fotó: RINSY XIENG/AFP

Haitin a kormány elrendelte az északi partvidék egy részének a kiürítését. A szigetet nem csak a szélvihar fenyegeti, hanem a vele járó heves esőzés is, amely súlyos áradásokat okozhat. Az embereket felszólították, hogy keressenek menedéket a magasabban fekvő környékeken. Haitin az elrendelt kiürítés kötelező hatályú, de nincs elég rendőr vagy más hivatalos személy, aki a végrehajtást ellenőrizni tudná.

Fotó: LIONEL CHAMOISEAU/AFP
Fotó: LIONEL CHAMOISEAU/AFP

A kubai polgári védelem a sziget északkeleti partvidékéről szállítja el a lakosokat 125 központba még mielőtt az Irma megérkezik a következő órákban. Santiago tartományban 38 ezer embert helyeznek el ezekben a központokban, további 20 ezernek pedig azt tanácsolják, hogy utazzanak távolabbi biztonságos helyre a rokonaikhoz és ismerőseikhez. A hurrikán pénteken söpör át a szigeten.

Fotó: LIONEL CHAMOISEAU/AFP
Fotó: LIONEL CHAMOISEAU/AFP
Fotó: LIONEL CHAMOISEAU/AFP
Fotó: LIONEL CHAMOISEAU/AFP
Fotó: LIONEL CHAMOISEAU/AFP
Fotó: LIONEL CHAMOISEAU/AFP

Donald Trump szerint „az Irma a valaha látott legerősebb hurrikán”. Az amerikai elnök a Fehér Házban újságírók előtt mély aggodalmát fejezte ki hurrikán közeledtével várható katasztrófa miatt, de azt mondta, Florida a lehető legjobban felkészült, „most már csak meg kell várni, hogy mi történik”. Az Irma intenzitása olyan erős, hogy a földrengésmérő műszerek is jeleztek. A New York Times „a történelem egyik legpusztítóbb” viharáról írt, Miami Beach polgármestere, Philipe Levine a CNN-en „nukleáris viharról” beszélt.

Fotó: LIONEL CHAMOISEAU/AFP
Fotó: LIONEL CHAMOISEAU/AFP

Miami Beachen folyamatban van a lakosság kitelepítése. Rick Scott, Florida kormányzója nyilatkozatban fordult az amerikaiakhoz, kérte, hogy még több önkéntes jelentkezzék segíteni. Szerte Floridában a Nemzeti Gárda 7000 tagja áll készenlétben, az államban ma lezárták az atomerőműveket és már szünetel a forgalom egyes repülőtereken. Dél-Florida egész területén hurrikánriadó van érvényben. Nathan Deal, Georgia állam kormányzója az állam partmenti vidékein kötelező evakuálást rendelt el.

Fotó: LIONEL CHAMOISEAU/AFP
Fotó: LIONEL CHAMOISEAU/AFP

Az előrejelzések szerint Irma 4-es erősséggel fogja eléri Florida partjait. Az állam déli szigeteiről 25 ezer embert evakuáltak. Lezárták a Cape Canaveral rakétaindító bázist, és leállították az államnak azt a két atomerőművét, ami a hurrikán várható útvonalába esik. Florida kormányzója, Rick Scott arra kéri az állam azon részein élőket, ahol nem kötelező az evakuálás, hagyják el otthonaikat, mert a hurrikán „életveszélyes vihar lesz”. 

Fotó: LIONEL CHAMOISEAU/AFP
Fotó: GERBEN VAN ES/AFP

Most egyébként – 2010 óta először – egyszerre három hurrikán is tombol az Atlanti-óceánon.