A gumicsizmás, munkaruhás, ittas sztereotípiákat akarták végleg eltemetni a második Országos sírásó versenyen

Habár sokfélék vagyunk, két dolog minden ember életében adott, az egyik a születés, ami már eredendően meghatározza, hogy egyszer a halál is bekövetkezik. Ez egy olyan dolog az életünkben, ami valamennyiünket utolér” - nyitotta meg a II. Országos sírásó versenyt Alt Norbert, Gyula alpolgármestere szombaton a református Ó-temetőben.

Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A Beol beszámolója szerint az alpolgármester rámutatott arra is, hogy ma tabunak számítanak a halállal történő munkák, a végső búcsúzással kapcsolatos szertartások és előkészületek, pedig közel sem mindegy, hogy egy temetést mennyire méltóságteljesen, kegyeletteljesen bonyolítanak le. 

Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Alt Norbert felhívta a figyelmet arra is, hogy igenis ki kell mondanunk, hogy akik a temetéseket megszervezik, előkészítik és lebonyolítják azok nagyobb társadalmi elismerést érdemelnek, el kell ismernünk, hogy ez igenis egy szakma, egy olyan szakma, amelyik komoly fizikai, lelki, szellemi erőnlétet, kitartást és állóképességet igényel és követel meg.

Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

Varga József, a szervező Magyarországi Temetőfenntartók- és Üzemeltetők Egyesületének elnöke a Beol.hu-nak arról beszélt, hogy a verseny legfőbb célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a végső búcsúztatások során rendkívül fontos munkát végző sírásók tevékenységére. Ugyanis szerinte sokakban egy gumicsizmás, munkaruhás, ittas ember képe él, amikor a hivatásra gondolnak, pedig erről szó sincs. A versengés a sztereotípiákkal szemben is igyekszik felvenni a harcot.

A kéttagú csapatoknak egy-egy 80 centiméter széles, 2 méter hosszú és 1,6 méter mély sírt kellett kiásniuk, majd visszahantolniuk.  

Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A helyezéseket a megfelelő méret és az időeredmény határozta meg. A verseny első három helyezettje serleget és pénzjutalmat kapott, és különdíjak is gazdára találtak.

Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A sírásó versenyre Nyíregyházáról, Szekszárdról, Kisvárdáról, Kecskemétről, Tótkomlósról, Orgoványról, Törökbálintról, Budapestről és Békéscsabáról is érkeztek versenyzők.