Momentum: „Ha ez így megy tovább, mi leszünk a következő Ukrajna”

Mintegy félezren vettek részt a Momentum Mozgalom Európa-menetén, hogy így tiltakozzanak Vlagyimir Putyin budapesti látogatása ellen. A fáklyás vonulás a Citadelláig tartott, ahol az Európa-zászlót vetítették ki a Szabadság-szoborra.

„Alig négy nappal azután, hogy Hollandiával veszett össze a kormány, leteríti a vörös szőnyeg a világ legkegyetlenebb zsarnokának,

mondta a Momentum elnöke, Fekete-Győr András beszédében. Szerinte hiába hiszik el páran, Putyin nem barátja Magyarországnak, mert egy barát nem csak a saját érdekei érdeklik. Még csak nem is üzletfele az orosz elnök hazánknak, tette hozzá, mert nem lehet megbízni benne. 

„Putyin egy diktátor, és egy diktátor nem lehet barátja senkinek, akinek fontos a szabadság,"

jelentette ki Fekete-Győr. 

„Ha ez így megy tovább, mi leszünk a következő Ukrajna, amit felségjelzés nélküli katonák lepnek el. Ezt akarjuk?," 

tette fel a kérdést. Szerinte Orbán Viktor egy olyan KGB-st látott vendégül, akinek köszönhetően kárpátaljai magyarok tucatjai vesztek oda a Kelet-Ukrajnában zajló katonai konfliktusban. 

„Mi álmunkban is Európát választjuk,"

mondta Fekete-Győr. A következő választásnak nem a miniszterelnök neve a tétje, tette hozzá, hanem, hogy "Moszkva vagy Európa?". Magyarország történelmi választás előtt áll, 

„döntsünk végre egyszer úgy, hogy a történelem jó oldalán találjuk magunkat."

Fekete-Győr szerint a Momentum Magyarországán felszámolják Putyin befolyását, nem tekintik érvényesnek Paks 2 szerződéseit, az itt dolgozó orosz ügynököket pedig kipaterolják, az orosz elnökkel pedig akkor találkoznának, ha kivonultak a katonái Ukrajna területéről. 

Fotó: botost/444.hu
Fotó: botost/444.hu
Fotó: botost/444.hu
Fotó: botost/444.hu
Fotó: botost/444.hu
Fotó: botost/444.hu
Fotó: botost/444.hu