Az USA negyedik legnagyobb városa is víz alá került

Helyi idő szerint vasárnap reggel a Harvey hurrikán lecsapott Texas állam legnagyobb, az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városára, Houstonra. A városnak 2,3 millió lakója van, de az elővárosokkal együtt számított Nagy-Houston területén összesen 4,6 millió ember él. A város a Mexikói-öböl partján helyezkedik el, így a vihar érkezése előtt már sejteni lehetett, hogy alacsonyabban fekvő részei víz alá kerülhetnek.

A hurrikán ereje szombaton már mérséklődött, minősítését „trópusi viharra” változtatták, de továbbra is erős szelek és rendkívül heves esőzések kísérik. Valószínűleg még napokig áztatja Texas állam déli részét. A meteorlógusok úgy vélik leghamarabb szerdán maradhat abba az eső.

Galveston, a Houstontól pár kilométernyire délre lévő tengerparti előváros szinte teljesen víz alá került.Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A CNN jelentése szerint éjjel ezer embert  kellett csónakokkal és helikopterekkel kimenteni a város elárasztott területeiről. A katasztrófavédelmi szakemberek azt tanácsolták a városban rekedt embereknek, hogy ne barrikádozzák el magukat a házaik padlásain, tartsanak maguknál valamilyen szerszámot, például fejszét, amivel meg tudják bontani a tetőt, hogy jelezhessenek a mentőegységeknek.

Gaévestoni utcakép vasárnap reggel.Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A viharnak így is két halálos áldozata van az államban: egy nő az autójában rekedt, és megfulladt, amikor megpróbált átkelni egy már víz alatt lévő útszakaszon, egy férfi pedig a vihar miatt keletkezett tűzben halt meg a Houstontól körülbelül kétszáz kilométernyire dél-nyugatra lévő Rockport kikötővárosban.

Üres polcok egy Austin melletti élelmiszerüzletben. Texas fővárosában és környékén az emberek fölvásárolták a palackos vizeket és más tartós élelmiszereket.Fotó: SUZANNE CORDEIRO/AFP

A houstoni polgármester, Sylvester Turner tájékoztatása szerint a vihar eltarthat akár a hét végéig, és még katasztrofális áradásokat okozhat a városban. Lehetséges, hogy ez lesz Houston sőt az egész állam történetének legpusztítóbb vihara. Brock Long, a Federal Emergency Management Agency (kvázi: katasztrófavédelem) igazgatója arra számít, hogy a viharkárok felszámolása évekig tarthat.

Sorban állás vasárnap hajnalban egy houstoni benzinkútnál: sokan menekülnek az utolsó pillanatban a 2,3 milliós városból.Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Texas államban negyedmillióan maradtak áram nélkül a Harvey hurrikán miatt. 

Donald Trump amerikai elnök közölte, hogy az első adandó alkalommal, amint látogatása már nem okoz fennakadást, felkeresi Taxas katasztrófa sújtotta területeit.