Az USA negyedik legnagyobb városa is víz alá került

Helyi idő szerint vasárnap reggel a Harvey hurrikán lecsapott Texas állam legnagyobb, az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városára, Houstonra. A városnak 2,3 millió lakója van, de az elővárosokkal együtt számított Nagy-Houston területén összesen 4,6 millió ember él. A város a Mexikói-öböl partján helyezkedik el, így a vihar érkezése előtt már sejteni lehetett, hogy alacsonyabban fekvő részei víz alá kerülhetnek.

A hurrikán ereje szombaton már mérséklődött, minősítését „trópusi viharra” változtatták, de továbbra is erős szelek és rendkívül heves esőzések kísérik. Valószínűleg még napokig áztatja Texas állam déli részét. A meteorlógusok úgy vélik leghamarabb szerdán maradhat abba az eső.

Galveston, a Houstontól pár kilométernyire délre lévő tengerparti előváros szinte teljesen víz alá került.Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A CNN jelentése szerint éjjel ezer embert  kellett csónakokkal és helikopterekkel kimenteni a város elárasztott területeiről. A katasztrófavédelmi szakemberek azt tanácsolták a városban rekedt embereknek, hogy ne barrikádozzák el magukat a házaik padlásain, tartsanak maguknál valamilyen szerszámot, például fejszét, amivel meg tudják bontani a tetőt, hogy jelezhessenek a mentőegységeknek.

Gaévestoni utcakép vasárnap reggel.Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A viharnak így is két halálos áldozata van az államban: egy nő az autójában rekedt, és megfulladt, amikor megpróbált átkelni egy már víz alatt lévő útszakaszon, egy férfi pedig a vihar miatt keletkezett tűzben halt meg a Houstontól körülbelül kétszáz kilométernyire dél-nyugatra lévő Rockport kikötővárosban.

Üres polcok egy Austin melletti élelmiszerüzletben. Texas fővárosában és környékén az emberek fölvásárolták a palackos vizeket és más tartós élelmiszereket.Fotó: SUZANNE CORDEIRO/AFP

A houstoni polgármester, Sylvester Turner tájékoztatása szerint a vihar eltarthat akár a hét végéig, és még katasztrofális áradásokat okozhat a városban. Lehetséges, hogy ez lesz Houston sőt az egész állam történetének legpusztítóbb vihara. Brock Long, a Federal Emergency Management Agency (kvázi: katasztrófavédelem) igazgatója arra számít, hogy a viharkárok felszámolása évekig tarthat.

Sorban állás vasárnap hajnalban egy houstoni benzinkútnál: sokan menekülnek az utolsó pillanatban a 2,3 milliós városból.Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Texas államban negyedmillióan maradtak áram nélkül a Harvey hurrikán miatt. 

Donald Trump amerikai elnök közölte, hogy az első adandó alkalommal, amint látogatása már nem okoz fennakadást, felkeresi Taxas katasztrófa sújtotta területeit.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;