Tusványos 2017: Már a saját közönségük elől is a VIP-be bújnak a fideszesek

2017 július 24., 14:02

„Régebben az Orbán Viktor úgy jött, hogy ott fentebb kiszállt a kocsiból, aztán itt sétált végig a nép közt. De egy ideje már csak itt sétál végig a ezen a lépcsőn, itt lehet találkozni vele”

- magyarázta egy idősebb nő közvetlenül Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde előtt, miközben néhány újságíró és kíváncsiskodók arra vártak, hogy elkaphassák a miniszterelnököt néhány szóra vagy egy fotóra. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy Orbán idén már a rövidebb lépcsőn sem sétált végig: autóval vitték a színpad hátuljáig. Tusványos egyszerű résztvevői idén gyakorlatilag egyáltalán nem mehettek a miniszterelnök közelébe.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Ez jól bemutatja szinte az összes fideszes vezető, kormánybarát kamucivil és Fidesz-közeli üzletember viselkedését az idei fesztiválon: a fontos emberek idejük nagyobb részét a legalább 4 elkerített részben töltötték, ahová csak a kiválasztottak léphettek be. A fesztivál legtöbb résztvevője az esti bulik idején csak akkor szólíthatta meg őket, amikor épp átvonultak az egyik VIP-részlegből a másikba.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Valahol persze érthető, hogy ezek az emberek is együtt, lehetőleg zavaró tényezők nélkül szeretnének bulizni, az viszont mégis sokat sejtet, hogy a fideszesek még a számukra mindenképp kényelmesnek, veszélytelennek és hazai pályának számító

Tusványoson sem igazán képesek már vegyülni a saját választóikkal.

Pedig az elmúlt évek tapasztalatai alapján itt aztán tényleg nem kellett attól tartaniuk, hogy valaki kényelmetlen kérdést tesz fel nekik, vagy lökdösi őket, a leginkább Fidesz-ellenes dolog, ami a fesztiválon elhangzott, talán az lehetett, hogy néhány erdélyi magyar fiatal szerint szar ital a fesztiválon iszonyatos reklámhadsereggel kinn lévő Igazi Csíki Sör.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Ettől függetlenül Tusványos egyáltalán nem rosszabb, mint egy hasonló méretű, és hasonló zenei kínálattal rendelkező magyarországi fesztivál, sőt. Tusnádfürdő és környéke egészen gyönyörű, az erdélyi magyarok tök jó fejek, és a fidelitasosok sem buliznak másképp, mint a nem fidelitasosok, szóval aki szép helyen akar táncolni, beszélgetni, csocsózni és alkoholt fogyasztani, annak nincs miért visszariadnia Tusványostól.

Pont ezért furcsa, hogy a Fidesz vezetői már a saját fesztiváljukat sem tudják belakni, Tusványoson mára két, egymástól szinte teljesen elszigetelt világ alakult ki.

Senkinek ne legyenek kételyei: a bulizni vágyó fiatalok többségének esze ágában sincs beülnie a napközben rendezett panelbeszélgetésekre, hogy magyar és erdélyi politikusokat hallgassanak, ahogy fülledt sátrakban unalmas dolgokról beszélnek. Ezt többnyire csak újságírók és a fellépők ismerősei teszik.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Pedig a magyar kormánypárti médiában a mai napig tartja magát a mítosz, hogy Tusványoson valamiféle nemzeti-konzervatív eszmecsere zajlik, a politikusok meghallgatják a választóikat, és vitatkoznak azokkal, akik konstruktív kritikát fogalmaznak meg a fideszes fősodorral szemben. Alapításakor kimondottan ez volt a fesztivál célja, ezért is hívják szabadegyetemnek.

Ez mostanra megváltozott.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A beszélgetésekből szónoklatok, a kérdésekből bólogatás, a konszenzuskeresésből kioktatás, vitákból kényszeres egyetértés lett, akinek kritikája van, az meg inkább hallgat.

Jó példa erre a debreceni fidelitasos lány, aki a Mengyi-üggyel kapcsolatban arról kérdezte Harrach Pétert és Kósa Lajost, miért „rúgja tökön magát” a Fidesz azzal, hogy körömszakadtáig védi a korrupciós ügyekbe keveredett képviselőket. Ezt a kérdést is csak azután tette fel, hogy több mondatban biztosította róla a hallgatóságot, hogy ő aztán nagyon stabil Fidesz szavazó, és sosem szavazna máshová. Érdemi választ természetesen nem kapott a kérdésére, csak a szokásost: nem lehet mindenkit kizárni, akit megvádolnak, majd ha a bíróság kimondja az ítéletet, akkor lép a párt is. Persze Mengyi Roland ügyében tényleg egészen konkrét bizonyítékokat prezentált a vádat emelő, Polt Péter vezette ügyészség is, lehallgatási jegyzőkönyvekkel, de ezekre Kósáék már természetesen nem tértek ki.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A Fidesz és a választók eltávolodásának pedig egyenes következménye, hogy ma a magyar kormányzati kommunikáció olyan helyzetben van, amihez képest Csurka István és Torgyán József legkeményebb megszólalásaikban is monoklis úriembernek hatnak, a Magyar Fórum 1993-as cikkei pedig zokogva bújnak el, mikor meglátják a mostani Origón, a közmédiában vagy a Pesti Srácokon megjelenő írásokat közeledni.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Ide vezet az, ha a konstruktív kritikát nem értékként, hanem eretnekségként kezeli egy politikai erő.

Ma a miniszterelnök legfőbb migrációs tanácsadója szerint a migránsok direkt megrohasztják az ételüket, hogy megbetegedjenek, Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivőjének nagyjából 20 perc kell, hogy egy erdélyi magyar autonómiakérdésekről szóló panelbeszélgetésen sorosozzon, miközben Soros alapítványai több magyar jogvédő szervezetet is segítenek Erdélyben, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője úgy vágja ki magát „ravaszul” a neki nem tetsző kérdésekből, hogy elkezd a témához nem tartozó, nyilvánvaló baromságokat beszélni, Orbán Viktor miniszterelnök pedig már Tusnádfürdőn sem vesződik azzal, hogy egy picit is komplex gondolatokat fűzzön a beszédébe.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A helyzet azonban az, hogy erre már csak a Fidesz legszűkebb szavazói rétege, és a Fidesz kormányzásából élők vevők. Nem véletlen, hogy Tusványoson a médiasátorban a Fideszmédia több tudósítója is inkább állva tapsolt a miniszterelnök beszéde alatt, minthogy írt volna a beszédről, elemezte volna, hogy mit is akar mondani Orbán, mint hogy tájékoztatta volna a (kis számban, de akkor is létező) olvasóit.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Ha a tusnádfürdői szabadegyetem ma is szabadegyetem lenne, ellátná a régi feladatát, és a rendezvényen tényleg érdemi diskurzus zajlana a magyarságot érintő sorskérdésekről, akkor ez egy egészségesebb ország lenne, egészségesebb kormánnyal.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Tusványos másik fontos üzenete pedig a magyar ellenzéknek szól, de ezt az üzenetet sem hallgatja meg senki.

Mikor megjelentek az Orbán beszéde alatt fütyülő nőről szóló tudósítások, az interneten rögtön előjöttek azok a hangok is, amik szőröstalpú románozták és elvakult orbánistázták a fesztivál résztvevőit, és ami sokkal rosszabb: az erdélyi magyarokat is.

Holott Tusványos évről évre megmutatja, hogy a résztvevők többségét fikarcnyit sem érdeklik a fideszes panelbeszélgetések, és olyan nagyon Orbán sem:

több ezer erdélyi magyar fiatal egyszerűen bulizni érkezik ide.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

És miért ne jönnének: hasonló méretű, színmagyar fesztivál nem igazán van a térségben, főleg nem olyan, amire ilyen sokan érkeznek az anyaországból is. Pedig ilyen rendezvényekre szükség van, ezek kovácsolják közösséggé Kárpát-medencében élő magyarokat,

ezek tesznek bennünket országhatárokon átnyúló nemzetté.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A magyar kormányoldal természetesen felhasználja a tusványosi létszámadatokat, azt a látszatot kelti, mintha a részvevők egy nagy. közös fideszes agyviharzásra, vagy legalább magyar kormánypárti szónoklatokat hallgatni érkeztek volna.

Ez azonban, ahogy a fentebb leírtakból is látszik, fals.

A fideszesek nem is igazán tudnak mit kezdeni a kizárólag bulizni érkező résztvevőkkel, láthatóan képtelenek őket megszólítani a napközbeni programjaikkal.

Lénárd András Tusnádfürdőn
photo_camera Fotó: botost/444.hu

De miért is kellene, hogy egy 20 éves marosvásárhelyit egy fesztiválon az foglalkoztasson, mit mond Tőkés László a reformációról, vagy Rónaszékiné Keresztes Mónika a keresztény neveltetés fontosságáról.

Ezek az emberek azonban joggal érzik sértve magukat, ha a szombatihoz hasonló incidens után a magyar ellenzéki kommentelők kórusban románozzák és fidesznyikezik őket, csak azért, mert elmentek egy buliba.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Látszott is, hogy Orbán beszédének hallgatói átlagéletkorukban sem egyeztek az esti bulizókkal, hiszen akik péntek este szórakoztak, többnyire csak akkor ébredeztek, amikor Orbán a mikrofonhoz ült.

photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu

Fotók: Botos Tamás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.