Sikerült megfékezni a pokoli tüzet Split városa körül

  • Sikerült megállítani a tüzet hétfőn késő este a horvátországi Split városának határánál. Jelentések szerint néhány órán belül 20 helyszínen keletkezett tűz hétfő éjszaka Dalmáciában. Omis és Split között 4500 hektárnyi terület égett le, és 80 ember sérült meg, többségükben tűzoltók.
  • A helyzet Split-Dalmát megyében volt a legsúlyosabb, ahol több falut is körbevett a tűz, lakóházak, olajfaültetvények, mezőgazdasági gépek és gépjárművek váltak a lángok martalékává, és egy óvoda is leégett. Több helyi lakost és turistát is evakuáltak. A tűz hétfő estére elérte Split város határát is, Kamen települést.
  • A legnagyobb problémát az okozta, hogy a tűzoltók az erős széllökések miatt nem tudták feltartóztatni a lángokat, amelyek így továbbterjedtek, a bóra szél miatt pedig nem tudtak felszállni a repülőgépek sem délutánig. Az erdőtüzeket csak levegőből lehet eloltani a rendkívül nehéz terepviszonyok miatt.
  • A kormányfő hétfőn este még arról beszélt, hogy amennyiben szükséges lesz, nemzetközi segítséget kérnek. Kedden azonban már kijelentette, hogy egyelőre nincs erre szükség. Hétfőn éjjel több ország is felajánlotta segítségét a tűzoltásban, többek között Szlovénia, Oroszország és Bosznia-Hercegovina is.
Fotó: STRINGER/AFP
Fotó: STR/AFP
Fotó: STRINGER/AFP
  • Közel 30 ezer hektárnyi erdőterület égett le egy hét alatt, július 8. és 15. között Olaszországban, több, mint a tavalyi év egészében. 
  • A Legambiente olasz természetvédelmi szervezet adatai szerint 2016-ban "csak" alig több mint 27 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává az ország egész területén. Az EFFIS legfrissebb információi szerint eddig több mint 55 ezer hektárnyi területet pusztított el a tűz 2017-ben, ebből csaknem 50 ezret az elmúlt hónap alatt.
Fotó: Mauro Ujetto/NurPhoto
Fotó: GIOVANNI ISOLINO/AFP
Fotó: GIOVANNI ISOLINO/AFP