Lángoló autók, vízágyúval féken tartott tüntetők a G20 körül

Pénteken tárgyalnak a G20-ak, vagyis a világ 19 legnagyobb gazdaságát jelentő országok + az EU vezetői. Donald Trumptól Vlagyimir Putyinig, Merkeltől a kínai elnökig a világ legjobban védett emberei gyűltek össze.

Péntek délelőtti vízágyúzás.Fotó: DANIEL REINHARDT/AFP

Köréjük gyűltek azonban tüntetők is, összesen több tízezren. Antikapitalista, globalizációkritikus és zöld szervezetek csoportjai, vagy csak magánemberként csatlakozók, akik több szolidaritást, több környezetvédelmet akarnak.

Antiglobalizációs kemény mag.Fotó: Sebastian Willnow/dpa/AFP

A politikusokat egy Vörös Zóna nevű területen belül igyekeznek tartani a hatóságok, és a tüntetők ide akarnak betörni, a jelszavuk szerint azért, hogy kiszínezzék a zónát. 

Gyújtogatás után.Fotó: Daniel Bockwoldt/dpa Picture-Alliance/AFP

Ezért rendszeresek az összecsapások a zóna határán. A legdurvább összecsapások csütörtökről péntekre virradóra voltak, ekkor számos autót felgyújtottak, 29 tüntetőt lecsuktak és több mint száz rendőr megsérült.

Jelszavuk: Ti 20-an vagytok, mi nagyon sokanFotó: RONNY HARTMANN/AFP

Péntek délelőtt is voltak vízágyúzások és gyújtogatások is, de ezúttal kisebb csoportok próbálkoztak csak betörni a Vörös Zónába.

Pókembernőnek tűnik.Fotó: BORIS ROESSLER/AFP

Különösen rosszul járt Melania Trump, az amerikai elnök felesége. A G20-as vezetők házastársainak ugyanis Angela Merkel férje adott fogadást, egy hajókázás és egy klímavédelmi kiállítás megtekintése keretében. Trump asszony szállodájának környékén viszont akkora tüntetések voltak, hogy a biztonságiak nem tudták garantálni biztonságos szállítását, így lemaradt a párok kirándulásáról. 

Kiégett autó, többet is felgyújtottak.Fotó: BODO MARKS/AFP