Lándzsákkal és botokkal csaptak össze az őslakosok a rendőrökkel a brazil parlamentnél

Káoszba torkollott egy brazil őslakos indián közösség békésnek indult tüntetése kedden a brazil kongresszus épületénél. A katonai rendőrök könnygázzal próbálták feloszlatni a többezres tömeget, a demonstrálók pedig a nyilaikat és a lándzsáikat vetették be ellenük.

Ennek ellenére sem a rendőrök, sem a tiltakozó indiánok közül nem sérült meg senki. A tüntetők azt állítják, hogy legalább négy emberüket előállították.

A rendőrség szerint a tiltakozók nem tartották be azt, amiben előzőleg megállapodtak, túl közel mentek a Brazíliavárosban található Nemzeti Kongresszus épülete előtti szökőkúthoz, és azzal fenyegetőztek, hogy lerohanják a parlamentet.

Az észak-brazíliai Amapá államból érkezett indiánok ezt cáfolják, mondván, a rendőrök csak ürügyet kerestek, hogy eltávolítsák őket a helyszínről. Szerintük a rendőrség brutális fellépése vezetett káoszhoz. Egyikük azt mondta, nyilvánvaló volt, hogy a parlamentnél összegyűlt 3000 indián lándzsákkal és nyilakkal fog válaszolni a rendőri erőszakra.

Fotó: EVARISTO SA / AFP
Fotó: Mateus Bonomi/AGIF
Fotó: Mateus Bonomi/AGIF
Fotó: Mateus Bonomi/AGIF
Fotó: EVARISTO SA/AFP
Fotó: Mateus Bonomi/AGIF
Fotó: EVARISTO SA/AFP
Fotó: EVARISTO SA/AFP
Fotó: EVARISTO SA/AFP

Brazíliában, Latin-Amerika legnépesebb országában sok őslakos törzs él, főleg az Amazonas térségében. Gyakran összecsapnak a törzsi területeik közelében terjeszkedő állattenyésztőkkel, fakitermelőkkel és más vállalkozókkal. A vezetőik szerint az elmúlt években, a brazil gazdasági válság alatt súlyosbodott a helyzet.

Az amapái indiánok azt tervezték, hogy egész hétre letáboroznak a kongresszus épületénél, és hosszú listát állították össze a sérelmeikről. Szerintük Michel Temer államfő kormánya megpróbál lazítani az Amazonas védelmét szolgáló intézkedéseken, hogy állattenyésztők és más nagypénzű vállalkozók rátehessék a kezüket a földjeikre. (MTI)