Hét perc alatt tett csodát a Barcelona

2017 március 09., 01:29

Káprázatos év lesz ez a sportban, ha így folytatódik. A soha nem látott fordítást hozó Super Bowl után a Barcelona írt történelmet a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében azzal, hogy az idegenbeli 0-4 után megfordította a párharcot, és továbbment. Ez soha egyetlen csapatnak sem sikerült még, és most is egy 95 perces dráma kellett hozzá.

link Forrás

Itt fejezték be február 14-én, a PSG az első meccsen lemosta a roppant gyenge, enervált és ötlettelen Barcelonát 4-0-ra.

photo_camera Fotó: Geoffroy Van der Hasselt / NurPhoto

A meccs előtt ment a szokásos fogadkozás, hogy a katalánok bíznak a fordításban, mindent megtesznek, és ez mégiscsak a Barcelona, Luis Enrique beígért hat gólt. A bajnokság adhatott némi önbizalmat, a Celta Vigót 5-0-ra, a Sporting Gijont 6-1-re verték. Ez most is elég lett volna, de a PSG-ben jóval több pénzt öltek az elmúlt években, hogy ne lehessen egy lapon emlegetni a Celtával vagy a Gijonnal, és az első meccs sem ígért nagy csodát.

A nagy gólkülönbségű győzelemre játszó Luis Enrique valóban kockáztatott, a szélsővédőket kispadoztatta, három embert hagyott csak hátul (Umtiti, Piqué, Mascherano).

Az első

Pazarul indult a katalánok számára a meccs. Messze nem kidolgozott helyzetből, de Suárez már a 3. percben megszerezte a vezetést. A PSG védők képtelenek voltak felszabadítani egy beívelést, a felpattanó labdát az uruguayi csatár a kapunak háttal fejelte be. A labda nem érintette a hálót, de egyértelmű volt, hogy a gólvonalon túlról kanalazták már ki.

photo_camera Fotó: AFP
photo_camera Fotó: AFP

A második

A PSG ahelyett, hogy megpróbált volna gólt szerezni, hogy elvegye a Barcelona kedvét, tés megakadályozza, hogy lendületbe jöjjön, teljesen visszaállt, feladta azt a játékát, amivel leiskolázta az első meccsen a Barcelonát. Unai Emery nem állította a kezdőbe az odavágón remekül játszó, a Barcelonát és a Camp Nout is ismerő ex-realos di Mariát, a védekezést erősítette meg inkább.

A Barcelonánál viszont elmaradtak azok a kombinációk, amikkel összejöttek a nagy különbségű győzelmek a spanyol bajnokságban. Gólt nem akartak kapni, ezért kevesebbet kockáztattak a középpályán, elől pedig elvesztek a támadók a PSG feldúsított védelmében. Viszont azt is látszott, hogy a francia csapat nincs hozzászokva ahhoz, hogy a kapuja elé visszahúzódva védekezzen, a hiba benne volt a játékukban. És a 41. percben össze is jött a katalánoknak a második.

Iniesta egy előreívelésnél megelőzte a védőket, a kapu elé sarkazott, Kurzawa pedig egy kétségbeeset mozdulattal a saját kapujába lőtt.

A félidőben időarányosan jól állt a Barcelona, kettőt ledolgozott a hátrányból.

A harmadik

A második félidő pedig ugyanolyan rosszul indult a franciáknak, mint az első.

A 16-oson belül elcsúszó, ezzel ütemet vesztő Meunier egyszerűen beesett a kapura törő Neymar elé. Aytekin játékvezető először nem fújt 11-est, aztán a segítője jelezésére végül mégis büntetőt ítélt.

Messi belőtte, bár Trapp rajta volt. Történt mindez az 50. percben. A Barcelona már csak egy gólra volt legalább a hosszabbítástól, és úgy tűnt, hogy simán meglesz az is.

Cavani

Unai Emery csak ezután merte támadásba küldeni a csapatát, becserélte a kispadon jegelt di Mariát is. Cavani előbb kapufát lőtt, aztán Kurzawa jóvá tett valamit az öngóljából, gólpasszt adott Cavaninak.

photo_camera Fotó: AFP
photo_camera Fotó: AFP

A gól egy időre elcsendesítette a fantasztikus hangulatot teremtő 90 ezer nézőt, Enrique cserélt, lehozta Iniestát, beküldte Turant, a Barcelona pedig játszotta tovább a nem különösebben látványos, de szívós fociját. Annak ellenére, hogy a továbbjutáshoz három gólra volt szüksége a Barcelonának, a 85. percig nem történt semmi különösebb, sőt, Cavaninak volt még egy óriási helyzete, amit ter Stegen spárgázott ki. Leginkább az volt a kérdés, hogy az ellene befújt szabálytalanságok miatt folyamatosan reklamáló Suárezt kiállítja-e a bíró. Bejött Sergi Roberto is Rafinha helyére, majd Andre Gomes is, nem mintha utóbbi meccseket tudna eldönteni.

Messi továbbra sem találta magát, egy olyan helyzete volt, amikor a 16-osra betört, de ellőtte keresztbe a labdát.

Az utolsó tíz perc aztán csoda lett.

Azzal kezdődött, hogy Neymar rosszul passzolt Suáreznek, a megszerzett labdával gyors kontrát indít a PSG. Veratti a kezdőkörből adott óriási passzt di Mariának, aki egyedül vezette a labdát a kapura. Sokkal gyorsabb volt, mint az őt üldöző Mascherano, mégis lelassult, aztán fura mozdulattal mellé lőtte, majd összecsuklott. Gyanús, hogy Mascherano hátulról belerúgott, de nincs ismétlés, hogy kiderüljön, 11-es volt-e.

A negyedik

Aztán Innentől kezdve viszont a PSG csapatként teljesen szétesett, csak kifejelték vagy kirugdosták a labdát, esetleg felrúgták a labdát cipelő Barca-játékosokat. Csak akkor ment passz az egyik PSG-játékostól a másiknak, amikor középkezdéshez álltak fel, miután a 3 gólos hátrányban is pörgő Neymar bevarrt egy gyönyörű szabadrúgást, balról, 18 méterről. a 16-os bal sarkához közel.

A 87. perc 25 másodpercében jártunk, még két gól kellett volna a Barcelonának a továbbjutáshoz.

Az ötödik

A PSG pedig továbbra is képtelen volt megtartani a labdát. Mire a gól ismétlése után a középkezdést mutatta volna a tévé, már előre is rúgták a semmibe, és jött azonnal a Barcelona. Nem volt olyan párizsi, aki lekezelt és megtartott volna egy labdát. Majd a bíró befújt egy olyan 11-est a 90. percben a katalánoknak, amihez kellett Marquinhos butasága (odakapott Suárez arcához) és Suárez színészi játéka (azonnal összecsuklott).

A halvány Messi – akinek a 11-esét majdnem megfogta Trapp – átengedte a 11-est a két perccel korábban hatalmas szabadrúgásgólt szerző Neymarnak. Nem volt igazán jó a brazil 11-ese, de a kapus a másik irányba vetődött.

5-5, de Cavani gólja miatt továbbra is a PSG állt továbbjutásra.

A mindent eldöntő hatodik

És a PSG ahelyett, hogy megpróbált volna valamit kezdeni a labdával, megint azonnal elszórta azt a középkezdés után, és jött újra a Barcelona.

Másfél perc volt hátra az ötperces hosszabbításból, és még ter Stegen is előrement egy szabadrúgásnál fejelni, de a PSG azt sem tudta kihasználni, hogy egy kivágott labdát Arda Turan elveszített utolsó emberként, a franciák támadását a Barcelona visszarohanó kapusa akasztotta meg egy becsúszással. Aztán ter Stegen visszament újra, hátha fejel egy gól. Végül nem ő, hanem a becserélt Sergi Roberto emelte be a kapuba Neymarnak egy a feszültséghez képest döbbenetesen higgadt lövőcsel után adott pazar passzát.

Neymar volt a Barcelona igazi vezére, jelképes volt, hogy Messi átengedte neki a 11-est. Kevésbé látványosan, viszont szintén óriásit játszott a hibátlan Umtiti is a katalánoknál.

A nem szemkápráztatóan, de nagyon szervezetten és hihetetlen kitartással játszó Barcelona véghez vitte a csodát, amit közelről asszisztált végig az elképesztő pénzekből összerakott PSG. Visszanéztem az utolsó tíz percet, abban tényleg csak akkor passzolt egymáshoz két párizsi játékos, amikor a középkezdéseknél játékba hozták a labdát.

A Barcelonától az idény végén távozó Luis Enrique azt mondta, hogy olyan volt a meccs, mint egy horrorfilm, a hatodik gólt pedig a szurkolók fújták be. Azoknak ajánlotta a győzelmet, akik nem hittek a fordításban. A csapatából senki nem volt kishitű, ezért sikerült a továbbjutás.

Unai Emey bírózott egy kicsit, és azon kesergett, hogy túlságosan hátul védekeztek, majd azt emlegette, hogy mekkora esélyük volt a 3-2-re.

A hihetetlenül boldog Sergi Roberto pedig egyszerűen nem emlékezett arra, hogyan szerezte a mindent eldöntő gólt.

Barcelona – PSG 6-1

Barcelona: Ter Stegen – Mascherano, Piqué, Umtiti – Rafinha (Sergi Roberto, 76.), Busquets, Rakitic (André Gomes, 84.), Iniesta (Arda Turan, 65.) – Messi, Suárez, Neymar.
PSG: Trapp – Meunier (Krychowiak, 93.), Marquinhos, Thiago Silva, Kurzawa – Verratti, Rabiot, Matuidi – Lucas Moura (Di María, 55.), Draxler (Aurier, 75.) – Cavani.

Gól: Suárez (3.), Kurzawa (40. – öngól), Messi (50. – 11-es), Neymar (88., 91. – a második 11-es), Sergi Roberto (95.), ill. Cavani (62.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.