Rókák és őzek küzdenek a tiszai jeges árral

  • Az időjárás és a jeges árhullám miatt különösen a Tiszán emelkedtek tovább a vízszintek, a magyarországi folyókon már 525 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség – közölte délelőtt az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel.
  • A Felső-Tisza egy 28 kilométeres szakaszán továbbra is harmadfokú, míg egy 91 kilométeres szakaszán másodfokú a védekezés. További több mint 400 kilométeren (a Felső-Tisza, a Szamos, a Kraszna, a Bodrog, a Tarna, a Túr és a Zagyva egyes szakaszain) elsőfokú az árvízvédelmi készültség.
  • Az Országos Műszaki Irányító Törzs szerint az előző időszak csapadékos és enyhe időjárása miatt, a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására sokfelé, elsősorban a Tisza vízrendszerén alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések.
  • A Záhony és Tiszabercel közötti szakaszokon a vízállásokat jelentős mértékben a jég határozza meg. A napokig Záhony környékén veszteglő torlasz visszaduzzasztó hatására Záhonynál csütörtökre a harmadfokú készültségi szintet (700 cm) meghaladó, időnként a valaha mért maximális értéket (758 cm) is megközelítő vízállások alakultak ki. A vízszint csütörtök késő este rohamosan csökkenni kezdett, az már az éjszaka 650 cm körül stabilizálódott. Most lassú, óránkénti 1-2 cm-es vízszintcsökkenés észlelhető.
  • Az MTI fotósa, Balázs Attila örökítette meg, ahogy a rókák és őzek küzdenek a jéggel.
A jeges Tisza Cigánd határában 2017. február 10-én. A folyón több helyen fatörmeléket és szemetet visz a jeges áradat. (Fotó: Balázs Attila / MTI)
Egy róka egy jégtáblán a tiszai jeges árban, Cigánd határában (Fotó: Balázs Attila / MTI)
Egy róka a tiszai jeges árban, Cigánd határában (Fotó: Balázs Attila / MTI)
Fatörmeléket és szemetet visz a jeges áradat a Tiszán, Révleányvár határában (Fotó: Balázs Attila / MTI)
Őzek egy jégtáblán a tiszai jeges árban, Cigánd határában (Fotó: Balázs Attila / MTI)
Folyón rekedt őzek a tiszai jeges árban, Cigánd határában (Fotó: Balázs Attila / MTI)
Folyón rekedt őz menekül a jeges árból a Tisza töltésén, Révleányvár határában (Fotó: Balázs Attila / MTI)
Elöntött, ártérbe épült Tisza-parti házak Cigándnál (Fotó: Balázs Attila / MTI)
Elöntött, ártérbe épült Tisza-parti ház Cigándnál (Fotó: Balázs Attila / MTI)

Ez pedig a Drone Media Studio Szabolcsveresmartnál készült drónvideója: