Túlvilági helyszínekre hasonlítanak a legszennyezőbb illegális gyárak Kínában

2016 november 28., 22:12
  • A tavaly elfogadott párizsi klímaegyezményben Kína nagyon komoly kötelezettségeket vállalt arra, hogy 2030-ig tetőzni fog az ország szén-dioxid-kibocsátása, onnantól pedig lefelé menő pályára áll, illetve hogy a kibocsátás folyamata hatékonyabb lesz.
  • A kínai kormányt persze nem csak a globális felmelegedés elleni küzdelem vezérli, az országban óriási problémát okoz a súlyos légszennyezés, városok válnak élhetetlenné a szmog miatt.
  • A vállalt célok eléréséhez viszont a hatóságoknak is fel kell lépnie. Az országban számos illegális szénerőmű és acélgyár működik, bármiféle engedély vagy ellenőrzés nélkül. Ahol pedig van ellenőrzés, ott a korrupció jelenthet gondot: a bezárásra ítélt üzemek tulajdonosai nem ritkán hamar újranyithatják gyáraikat.
  • A Getty Images fotósa, Kevin Frayer ilyen illegális, Belső-Mongóliában működő gyárakban járt.
photo_camera Fotók: Kevin Frayer/Getty Images
Illegálisan működő acélgyár Kínában (Kevin Frayer/Getty Images)

A közelmúltban készült egy elég látványos és erős dokumentumfilm is a súlyosan egészségkárosító kínai bányászatról, a Behemót című filmet itthon a Verzió Filmfesztiválon vetítették nemrég, ha valaki valahol belefut, érdemes rászánni ezt a 90 percet, azzal együtt is, hogy nem egy könnyen emészthető alkotás.

link Forrás

Javítás: a cikk korábbi verziójában azt írtuk, hogy tavaly Kína nagyon komoly kötelezettségeket vállalt arra, hogy 2030-ig jelentősen csökkenteni fogják az ország szén-dioxid-kibocsátását. Ez azonban így nem felel meg a valóságnak, a hibáért elnézést kérünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.