Kietlen pusztulat marad az Iszlám Állam után

Egy hónapja, október közepén kezdődött meg az Iszlám Állam iraki központjának ostroma. Az iraki hadsereg mellett kurd harcosok, síita milicisták fogtak fegyvert, hogy amerikai vezetéssel kiűzzék a dzsihadistákat Moszulból. A legfrissebb hírek szerint

  • vasárnap visszafoglalták a Moszultól dél délre fekvő Nimrúd történelmi városát. Az ott található ősi asszíriai város 3000 éves romjait az Iszlám Állam fegyveresei bulldozerekkel rombolták le még 2014-ben. Az UNESCO háborús bűntettnek nevezte a pusztítást.
  • Kedden pedig arról számolt be a bagdadi védelmi minisztérium, hogy az iraki fegyveres erők visszafoglalták Moszul keleti részének több mint egyharmadát. A jelentés szerint déli fronton a belügyi csapatok már a város határán fekvő repülőtérért küzdenek, és a város nyugati felén is harcok folynak.
  • Az UNICEF is kedden jelentette be, hogy két év után ismét sikerült segélyszállító konvojt bejuttatnia Moszulba. A 14 kamion 30 ezer ember számára vitt egy hónapra elegendő élelmiszert a városba.

A Getty Images képügynökség ausztrál fotósa, Chris McGrath amellett, hogy a fegyveres összecsapások követi, panorámaképeken megörökíti az Iszlám Állam után maradt pusztítást is.