Az első olimpiáján még megelőzte egy magyar sprinter, aztán nem tudta felülmúlni senki

2016 augusztus 20., 10:32

Már Londonba legenda lett, Rióban még legendább. Usain Bolt minden idők legnagyobb sprintere, Rióban is mindent vitt. Csodagyerekként bukkant fel, aztán első olimpiáján egy magyar elütötte a továbjutástól, majd olyan sérüléssorozata jött, amiből nehezen állt talpra. Nyolc éve megállíthatatlan.

Usain Bolt mindössze 15 évesen, hazai pályán, Kingstonban 2002-ben nyerte meg a 200 métert a junior világbajnokságon.

link Forrás

16 évesen ifjúsági világbajnokságot nyer. 2003-ban Sherbrooke-ban 20,40 másodperccel győz 200 méteren.

photo_camera A második világbajnoki cím a fiatalok között, 2003-ban.Fotó: MICHAEL STEELE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

2004-ben már világcsúcstartó a junioroknál, ő az első fiatal atléta, aki 20 másodpercen belül futja a 200 métert. (A 19,93-as idejével harmadik lett volna most a riói döntőben.)

Az első olimpiáján, Athénban még csak 17 éves. Az elődöntőjéből sem jut tovább, mint kiderült, Achilles-ín-problémái voltak. A továbbjutást a magyar Pauer Gézán bukta el, aki megelőzte őt. (Pauer aztán a középfutamból már nem tudott továbblépni, pár évvel később lebukott dopinggal.)

link Forrás

Bolt élete első felnőtt világbajnokságán is balszerencsés. Helsinkiben a döntőben meghúzódik a combja, nyolcadik lesz

link Forrás

2006-ban a Nemzetközösségi Játékokat hagyja ki combsérülés miatt.

Második világbajnokságán, 2007-ben végre egészségesen megszerzi az első érmét. Oszakában Tyson Gay mögött második 200-on, a 4*100-as váltóval is ezüstérmes.

photo_camera Gay mögött a második helyen. Fotó GERO BRELOER / DPA

2008-ban már egyértelművé teszi, hogy ő a legjobb a világon, ráadásul 100 méteren. Május elején előbb Jamaicában már parádés időt fut, aztán a hónap végén New Yorkban megdönti Asafa Powell világcsúcsát 9,72-vel.

photo_camera Az első világcsúcs. Fotó: HAYDEN ROGER CELESTIN / AFP

Ez volt mindössze az ötödik felnőtt versenye 100 méteren.

A pekingi olimpiának egyértelműen ő az elsőszámú esélyese. Világcsúccsal nyeri a 100 métert, 9,69 másodperc alatt, a végén kiengedve,

photo_camera Fotó: Karl-Joseph Hildenbrand/dpa

kioldott cipőfűzővel

photo_camera Fotó: AFP / GABRIEL BOUYS

Világrekordot döntött 200 méteren is (19,30) és hogy tökéletes legyen a versenye, a váltóval is rekordot fut. (A 4*100-as váltónak ez az aranya, amit elbukhat. Évekkel később derült ki, hogy Nesta Carter doppingmintája pozitív.)

photo_camera Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

Megmarad a félelmetes formája a 2009-es világbajnokságra is. Berlinben tovább javítja a 100-as és a 200-as világrekordot is, és természetesen nyer a váltóval is.

link Forrás

2010-ben sérülésekkel bajlódik, de nagy verseny ebben az évbenaúgy sincs. Viszont két év után először vereséget szenved, TysonGay győzi le 100 méteren.

2011-ben azzal döbbenti meg a világot, hogy a világbajnokság 100 méteres döntőjében kiugrik, ezért kizárják.

link Forrás

A 200 métert aztán természetesen megnyeri és világcsúcsot fut a váltóval.

A 2012-es londoni olimpián közli először, hogy

„élő legenda vagyok”.

Erre minden oka megvan, mert ő az első, aki 100 és 200 méteren is duplázni tud két egymást követő olimpián. 100-on kevéssel marad el a világcsúcstól, a váltóval viszont újra rekordot dönt.

link Forrás

A 2013-as moszkvai világbajnokságon újra triplázik. Aztán csendesebb időszak jön, sokat sérült, nincs igazán csúcsformában. Ennek ellenére 2015 Pekingben a világbajnokságon megint aranyat nyer mind a három számban, amiben indul. Ő lesz a világbajnokságok történetének legeredményesebb atlétája, megelőzve Carl Lewist.

A riói olimpián arról beszél, az a célja, hogy olyan nagy legyen, mint Pelé és Muhammad Ali. „Azért dolgoztam éveken át, hogy első legyek és a legnagyobbak közé kerüljek. Most bebizonyítottam, hogy ezt tisztán, dopping nélkül is el lehet érni, csak kemény munka és elszántság kell hozzá.”

Könnyedén tripláz újra, de saját világcsúcsainak megdöntésre már nincs igazán esélye.

photo_camera Fotó: AFP

Pedig 200-on számított a rekordra, csakhogy: „a kanyar után bele akartam húzni, de a lábaim azt mondták, nem mennek gyorsabban. A testem már nem adott olyan választ, amilyet szerettem volna. Idősebb lettem, de így is egy nagyszerű előadással tudtam meghálálni a szurkolók szeretetét.”

A riói olimpia a hatodik olyan világversenye volt, ahol besöpört mindent. (Csak a kiugrás miatt elbukott 2011-es 100-as döntője miatt nem tökéletes az elmúlt nyolc éve.)

Bolt nem volt szerény a kilencedik aranya után:

„Tessék, megmondtam, hogy én vagyok a legnagyobb. Amikor megkaptam a stafétabotot, már tudtam, hogy nyerni fogunk. Megkönnyebbült, boldog és büszke vagyok, hogy valóra vált az álmom."

photo_camera Fotó: AFP

Bolt a vasárnapi zárónapon ünnepli 30. születésnapját, de megerősítette, hogy nem lesz már ott Tokióban,a következő olimpián. A jövő évi világbajnokságon mg elindul, és vége, befejezi.

„Persze vegyesek az érzelmeim, biztosan hiányozni fog a sport és az olimpia, hiszen ez a legnagyobb színpad, de már megtettem mindent, amit tehettem. Most először nyaralni megyek, kipihenem magam, majd készítek egy új bakancslistát". (MTI alapján)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.