Tankok, vér, káosz: egy este alatt verték le a török puccskísérletet

Péntek este a török NTV csatornán jelentette be az ország miniszterelnöke, Binali Yildirim, hogy

„katonai puccskísérlet zajlik Törökországban.”

A kormányfő szerint a hadsereg egy kisebb csoportja próbálkozott hatalomátvétellel. Nem sokkal a miniszterelnöki beszéd után katonák elfoglalták Isztambul két hídját: a Boszporusz-hidat és a Győzedelmes Mehmed szultán hídját. A fővárosban, Ankarában helikopterről tüzeltek a hírszerzés és a rendőrség központjára. Mindkét város utcáin tankok jelentek meg: körbevették a parlamentet valamint isztambuli Atatürk nemzetközi repülőteret is.

AFP PHOTO / Bulent KILIC
Gokhan Tan/Getty Images
AFP PHOTO / Yasin AKGUL
Ahmet Izgi / Anadolu Agency

A fővárosban elfoglalták a közszolgálati tévét, és a hadsereg főhadiszállását, ahol túszul ejtették a vezérkari főnököt, Hulusi Akar tábornokot is. Ezután vezettek be az egész országra kiterjedő kijárási tilalmat. Recep Tayyip Erdogan államfő a CNN Türk műsorvezetőjének telefonjára jelentkezett be FaceTime-on. Az elnök arra biztatta az embereket, hogy menjenek az utcára, és kergessék el a puccsista katonákat.

Burak Kara/Getty Images
Defne Karadeniz/Getty Images
Faik Erez / Anadolu Agency
Serhat Cagdas / Anadolu Agency

Erdogan felhívására ezrek vonultak a török városok utcáira. Isztambulban a tömeg egy része megpróbált átkelni a Boszporusz-hídon, de a katonák tüzelni kezdtek, többen meghaltak. Több bomba robbant a parlament épületénél, majd katonai helikopterek támadást intéztek a TURKSAT műholdszolgáltató központja ellen is. Katonák foglalták el a TRT török állami televízió épületét, és a CNN Türk stúdióját.

Gokhan Tan/Getty Images
AFP PHOTO / Bulent KILIC
AFP PHOTO / Bulent KILIC
AFP PHOTO / OZAN KOSE
AFP PHOTO / OZAN KOSE

Szombat hajnalban előbb Binali Yildirim miniszterelnök, majd Erdogan elnök jelentette be, hogy leverték a puccskísérletet, aminek vezetőit őrizetbe vették. A török Anadolu hírügynökség szerint a márciusban lefokozott Muharrem Köse ezredes, egykori vezérkari törzstiszt volt a főszervező. Az elnök szerint minden lázadót szigorúan megbüntetnek. Erdogan elnök hollétéről sokáig nem lehetett tudni, végül szombat hajnalban az isztambuli repülőtéren szállt le a gépe, ahol tüntető hívei fogadták.

AFP PHOTO / OZAN KOSE
Defne Karadeniz/Getty Images
Defne Karadeniz/Getty Images
Defne Karadeniz/Getty Images