Megállíthatatlanul rohan a káoszba Venezuela

Mindennapossá váltak az összecsapások Caracas utcáin a rohamrendőrök és az elkeseredett tüntetők közt. Legutóbb csütörtök délelőtt próbálták a demonstrálók elfoglalni az elnöki palotához vezető utakat, amire válaszul könnygázzal oszlatott a rendőrség. A totális gazdasági és politikai válságba belefáradt a lakosság: általánossá vált az élelmiszerhiány, ha valami mégis kerül a boltok polcaira, az szinte megfizethetetlen.

  AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT  
AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT
AFP PHOTO / JUAN BARRETO
AFP PHOTO / JUAN BARRETO

Venezuelában a kormány központilag határozza meg az alapvető élelmiszerek árát. A Nicolás Maduro elnök vezette kormány a hét elején emelte az árakat, brutálisan. A kukoricaliszt kilónkénti árát 19 bolívarról a tízszeresére, 190 bolívarra, közel ötezer forintra emelték. A csirke kilója 2015 februárja óta 65 bolívárba került, mostantól 850-be.

AFP PHOTO / JUAN BARRETO
AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT
AFP PHOTO / JUAN BARRETO

Az országban szinte mindenből hiány van, rendszeresek az áramkimaradások is. Venezuela hiába rendelkezik a világ egyik legnagyobb olajkészletével, más exportárúja nincs. Az olaj árának zuhanása miatt összeomlott a gazdaság, a tavalyi 180 százalékos infláció után idénre 700 százalékot várnak.

AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT

Közben az ellenzék összegyűjtött több mint 1,8 millió aláírást, hogy még idén népszavazást lehessen tartani Maduro leváltásáról. De hiába az előírtnál tízszer több szignó, a választási bizottság egyelőre nem hitelesítette azokat, pedig ezt korábban csütörtökre ígérték. Ráadásul Nicolás Maduro elnök úgy próbálja korlátozni az ellenzék terét, hogy rendkívüli állapotot hirdetett ki az országban, amit az elfogult legfelsőbb bíróság helyben hagyott.